– Jeg lurer på åssen dette blir. Jeg har jo ingen erfaring med å stå på noen scene. Det nærmeste jeg kommer er at jeg har vært med å rigge kulisser for Birkebilla, så dette blir et kraftig hopp opp, sier kranbilføreren fra Flå. Han innrømmer at han måtte ha litt betenkningstid da regissør og instruktør Anne Svendsen ringte og spurte om han kunne tenke seg å ta rollen.
– Jeg var veldig i tvil om jeg skulle tørre. Men vi hadde noen prøver der jeg leste noen replikker, og Anne mente at dette skulle jeg klare. Og så er det jo gøy å utfordre seg sjøl litt, sier trebarnsfaren. Han ser for seg mye øving framover, og da passer det godt med en sesongbetont jobb.
– Det er jo ei grei tid på året, dette, da det ikke er så mye anna å gjøre på kveldene. Jeg jobber intenst med båtopptak i september og oktober, så roer det seg, og da kan jeg få lest litt, sier scenedebutanten. Han slipper også å ha dårlig samvittighet for å være borte fra ungene på kveldstid. Alle tre er nemlig med i skuespillet. Hans far Kristian – kjent som byggmester «Tittan» og fast medlem av Birkelandsrevyen – er også med. Men kona har han ikke klart å lure ut på de skrå bredder.
– Hun mener hun har nok med å holde oss andre i gang, ler Kristen Flaa.
Får dreiescene
Skuespillet «Høvdingen» handler om bondehøvdingen Kristian Lofthus som gikk i bresjen for bøndenes kamp mot danskekongen, grådige kjøpmenn og futeveldet på siste halvdel av 1700-tallet. Manusforfatter er forfatter, komponist og kunstmaler Øyvind Knudsen fra Lillesand. Men uten lokalhistorikeren Jan Gustav Johansen, også han fra Lillesand, hadde det neppe blitt noe skuespill.
– Det var han som tok initiativet, og han har gjort en kjempejobb med research, roser Anne Svendsen. Johansen kontaktet Knudsen, som kontaktet Svendsen.
– Da Øyvind spurte meg i sommer om jeg kunne tenke meg å sette opp stykket, tenkte jeg først «nei, det går ikke», men så fikk jeg en idé, forteller Anne Svendsen. Da byggmester «Tittan», som også hadde lest manuset, tilbød seg å lage dreiescene, var det ikke mer å lure på.
– Da kan vi være på Lofthus, så snur vi, så er vi i Froland, så snur vi igjen, så er vi i Lillesands gater, sier Anne begeistret.
Trenger dugnadshjelp
Anne Svendsen er også svært glad for at birkelandskunstneren Svenn Hansen har påtatt seg jobben med å male kulisser.
– Men han trenger hjelp til grunninga, sier Anne. Behov for dugnadshjelp til maling, kostymer og andre praktiske oppgaver var blant programpostene da Birkenes Ungdomslag samlet skuespillere og dugnadsfolk til planleggingsmøte i kantina på Valstrand skole sist uke. Det er ungdomslaget, sammen med historielagene i Birkenes og Lillesand, som står bak oppsetningen, der det blant annet trengs en god del rekvisitter av god gammel årgang. Det håper de å få bygdefolkets hjelp til å skaffe.
– Men det blir ikke så mye sying denne gangen, lover Iren Sommerset, som vil ha det administrative ansvaret for oppsetningen. I møtet ble også de ulike rolleinnehaverne presentert, og her var det mange kjente birkenesnavn. Blant dem Kjell Eirik Stoveland som skal spille futen Nils Schytte. Som leder av Birkenes historielag kunne Stoveland fortelle hvorfor det ikke er unaturlig at et skuespill om en lillesander settes opp på Birkeland. Lofthus’ besteforeldre kom nemlig fra Gauslå og Væting. Derfor hadde han stor støtte blant bøndene i Herefoss. Da passer det også godt at det er herefossjenta Linda Vehusheia Larsen som skal spille hans kone.
Tettpakket øvingsprogram
I alt består skuespillet av 15 ulike scener. Nå gyver regissør og skuespillere løs på oppgaven. De nærmeste ukene blir det øvinger flere ganger i uka, så trappes det ned til to ganger i uka. Før jul skal replikkene sitte, så begynner finpussen. Siste uka før premieren blir det øving hver dag. Torsdag 11. februar er det generalprøve, dagen etter er det klart for den store premieren. Planen er å spille fem forestillinger fra fredag 12. til mandag 15. februar. Alle i kulturarenaen på Valstrand.
– Vi har et budsjett på rundt 150.000 kroner, og kommer til å søke støtte fra de lokale bankene og de to kommunene, opplyser Iren Sommerset. Hun gleder seg over at kulturkontorene i både Birkenes og Lillesand stiller opp med praktisk bistand, men vil svært gjerne høre fra dugnadsfolk som kan tenke seg å hjelpe til med kostymer, praktisk arbeid bak scenen, billettsalg og diverse praktiske oppgaver.
– De kan melde seg enten til meg eller til Wenche på kulturkontoret, sier Iren Sommerset.