Lars Helge sikret norsk stafettsølv

ØSTERSUND: Lars Helge Birkeland tok en 9. og en 21. plass i sesongåpningen på Sjusjøen i helga. Han over større fart i sporet når verdenscupen braker løs i svenske Østersund kommende uke. (ARKIVFOTO)

IMPONERTE IGJEN: I tillegg til at han har fått et ekstra gir i sporet imponerte Lars Helge Birkeland nok en gang på standplass da han gikk Norge opp fra sjette til sølvplass i søndagens mixstafett i svenske Østersund. (ARKIVFOTO)

IMPONERTE IGJEN: I tillegg til at han har fått et ekstra gir i sporet imponerte Lars Helge Birkeland nok en gang på standplass da han gikk Norge opp fra sjette til sølvplass i søndagens mixstafett i svenske Østersund. (ARKIVFOTO)

SKISKYTING. Lars Helge Birkeland må prestere i Østersund for å få være med videre i verdenscupsirkuset. Starten var det ingenting å si på.

Med to fulle hus og en ellers strålende sisteetappe, gikk Lars Helge Norge opp fra sjette- til andreplass på søndagens mixstafett etter en nervepirrende sluttspurt mot franske Martin Fourcade og tyske Simon Schempp.

– Jeg ville helst vært først inn på oppløpet, men de kom forbi begge to i siste svingen. Men jeg traff bra på oppløpet, så jeg fikk kasta meg foran tyskeren og sikra andreplassen. Fourcade var det vanskelig å ta, forteller mollestadgutten til BirkenesAvisa.

Dårlig start

Det begynte verst tenkelig for Norge og Synnøve Solemdal som måtte tåle en strafferunde på den stående skytinga og vekslet som nummer 21 av 23 lag, nesten ett minutt og 20 sekunder bak ledende USA. Tiril Eckhoff på andre etappe gikk Norge oppover i feltet, og da Vetle Sjåstad Christiansen fikk klappet på skuldra var Norge under minuttet bak teten. Hallingdølen leverte én strålende og én middels skyting, men holdt god fart i sporet og gikk Norge inn i kampen om pallplassene, under halvminuttet bak Tsjekkia som ledet foran Slovenia. Lars Helge gikk ut på siste etappe sammen med Tyskland, Frankrike og Hviterussland.

– Jeg måtte bare prøve å være offensiv. Det gikk veldig bra på ligg, og jeg kjente at det funka bra i sporet på andre runda. Der tetta vi luka til de to som lå i tet, så vi var vel fire som kom likt inn på siste stå.

– Det er tøft?

– Jo, det er klart det, men da er det ekstra kult å få ned alle fem.

– Men det er vel litt ekstra press?

– Jeg tenker egentlig ikke over det. Hver serie lever sitt eget liv, en må gjøre jobben uansett. Kommer jeg inn likt med andre på skyting, så blir jeg bare enda mer skjerpa, så for meg er det bare en fordel at det kommer flere inn samtidig.

Lureløp på slutten

– Så ble det litt lureløp med Schempp og Fourcade på sisterunden der?

– Det var jo gøy, det. Men det er ikke så lett å gå fra noen i den løypa der, den er veldig tung, så jeg kjente at det kom til å bli avgjort på slutten.

Og det ble det så til de grader. De tre kjempet side om side mot mål. På de siste meterne klarte Martin Fourcade å rive til seg et lite overtak, mens Lars Helge og Schempp gikk likt over målstreken. Men Lars Helge ble dømt først, og kunne juble for sølvet sammen med lagkameratene. Han er naturlig nok godt fornøyd med å ha gitt løpere som Fourcade og Schempp kamp til døra.

– Det viser jo at jeg kan være med å kjempe med de beste. Det var mange sterke utøvere på den siste etappen, så det var gøy å kunne henge med der.

God søknad

– Dette må vel ha vært en god søknad for å få bli med videre i verdenscupen?

– Ja, det gikk bra i dag i hvert fall. Klarer jeg å følge opp med en bra individuell plassering så ligger jeg nok godt an, sier Lars Helge, som skal gå normalprogrammet onsdag. Gjør han det bra der kan det bli både sprint og jaktstart også i Østersund på mollestadgutten.

– Hva blir taktikken på normalen?

– Skytinga blir uhyre viktig, så det blir først og fremst å ha fokus på den, og så gå et jevnt løp i sporet.

– Kan vi håper på en pallplass?

– Njaaa, jeg får ta den kjipe versjonen og si at jeg fokuserer på prestasjon og ikke resultat.

– Du har vist igjen at du kan matche de aller beste – har du nådd det nivået du sa for noen år siden at du skulle prøve å nå?

– Jeg nærmer meg i hvert fall, så jeg er på god vei. Det er litt tidlig å si ennå, jeg får gå tre-fire løp til, så får vi se.