Etterlyser veteraner

Krigsveteraner

TREFF LIKESINNEDE: Kompanisjef i Kristiansand Veterankompani Jan Larsen ønsker flere veteraner velkommen til kompaniet på Odderøya.

TREFF LIKESINNEDE: Kompanisjef i Kristiansand Veterankompani Jan Larsen ønsker flere veteraner velkommen til kompaniet på Odderøya.

SAMFUNN. Bare i Birkenes og Lillesand finnes det rundt 100 personer som har hatt militær utenlandstjeneste. Nå vil Agdesiden Garnisons Compagnie gjerne komme i kontakt med dem.

Agdesiden Garnisons Compagnie, eller Kristiansand Veterankompani ble etablert i 2009, og har 23 medlemmer i alderen 35 til 80 år. Medlemmene i Kompaniet er alle veteraner fra Forsvarets oppdrag i Internasjonale tjenester (INTOPS) fra steder som Gaza, Libanon, Balkan og Afghanistan, for å nevne noen. Formålet med Kompaniet er å profilere Veteranene i samfunnet. Kompaniet utfører også parader og æresvakter ved høytider eller andre arrangementer.

– Like viktig er det å beholde det unike kameratskap de hadde i utenlandstjenesten. Her legges det vekt på uformelle samtaler hvor alle deler en felles bakgrunn og «skjønner hva vi sier», forteller kompanisjef Jan Larsen.
Veterankompaniet representerer 11 kommuner i agderfylkene, deriblant Lillesand og Birkenes. De holdt tidligere til i likhuset på Odderøya. Der var det liten plass, og ikke mulig å utvide virksomheten. Etter iherdig dugnadsarbeid gjennom sommeren har de nå pusset opp et større og mer moderne lokale i lasarettbygget like ved.

– To dager i måneden har vi uformelle samlinger på Odderøya, men har lidd under plassmangelen. Nå har vi endelig plass til nye medlemmer og kan utvide virksomheten vår, sier kompanisjefen.

– Vi ønsker å komme i kontakt med flest mulig av veteranene, fordi vi har den erfaring at det å komme sammen med andre som har samme opplevelser gjør godt. De fleste veteranene lever et godt liv, men noen kan ha blitt sterkt preget av hva de har opplevd, og da kan et slikt miljø være til god hjelp, sier Larsen.

– Det finnes omlag 1700 veteraner i området vårt, derav rundt 100 fra Lillesand og Birkenes. Men grunnet regler iforhold til Datatilsynet og personvernet har vi dessverre ikke tilgang til adresselistene til dem som har vært ute i utenlandstjeneste. Dermed er vi avhengig av hjelp fra media for å få ut budskapet vårt, sier Larsen.
Nå inviterer de til åpent hus i de nye lokalene kommende helg (4. og 5. oktober kl. 12-16), og håper tidligere utenlandssoldater tar turen innom.

Hovedsaklig var det eldre veteraner tilstede under sist helgs innvielse av lokalet, men ikke bare. Vi traff blant annet Roger Tvedten fra Tveit, som til tross for å være i starten av 30-årene er for krigsveteran å regne. Han har opphold i Afghanistan bak seg, og er yrkeskaptein i Hæren i avdelingen NATO Communication and Information, tilknyttet SHAPE i Belgia. Han ser det som verdifullt å treffe likesinnede.

– For meg handler det ikke så mye om å snakke ut. Men mer det å treffe likesinnede og få respekt og anerkjennelse for arbeidet. Jeg opplever det som et veldig godt miljø å treffes i, og det har ingenting å si om det skiller 30- eller 40 år mellom oss. Vi deler en opplevelse som er unik og andre vanskelig kan sette seg inn i, sier han.