Det er barn, søvn og møbler som er grunnlaget for forretningsideen trebarnsmoren og håndverkeren i Bergen jobber hardt for å utvikle. I et verksted bak Bryggen tar de mest fantastiske sovemøbler form.
En verden der alt kan skje
– Jeg har laget et eget univers for møblene jeg selger, forklarer Camilla på telefon fra Bergen. Hun er i innspurten for lansering av nettsiden til Camilla Målen Design, som sammen med Facebook blir utstillingsvinduet mot kundene.
Håndverkeren, som også har en mastergrad i kulturhistorie, jobber bevisst for å skape en merkevare for produktene sine.
– Det handler om å skape en identitet. Jeg kommer til å blogge om det jeg gjør. I en begynnerfase er det med på å skape oppmerksomhet. Gjenom Ranaheim og nettsiden skal jeg knytte møblene opp mot søvn, og fortelle godnatthistorier som jeg håper foreldre kan bruke sammen med barna sine.
– Ranaheim er en verden der alt kan skje. Det handler om vennskap mellom barn og dyr, naturen, urkraft, fantasi, eventyr og magi. Oppdateringer fra Ranaheim vil komme jevnlig på bloggen min, der små og store kan følge Eik Stormvind, Ask Tåkedugg, Bjørk Kvitrebekk, Selje Sommernatt og alle dyrene de møter, forteller Camilla.
Har sans for bergenserne
Camilla er ekte birkenesing og bodde på Birkeland som barn og ungdom. Ektemannen Hiwa fra Nord-Irak traff hun i forbindelse med studier i Bergen, der hun har bodd i 13 år.– Jeg er jo fortsatt knyttet til Birkenes, jeg har stor familie og mange venner der. Jeg er nok der et par ganger i året, men med tre barn på 9, 4, og halvannet år er det litt stress å komme seg nedover! Men foreldrene mine kommer oftere hit, innrømmer Camilla, som har fått sansen for Vestlandet.
– Bergenserne er festlige, de er kanskje litt mer “rett ut av påsen” enn sørlendinger. Og så er det veldig fint her, det er fin natur, det er en fin by med fine hus. Byen er ikke for stor. VI bor rett ved Fløyen, og kjenner at det er litt by og litt “Birkeland“.
Før kulturvitenskapsstudiet ble det også tid til en solid håndverkerutdanning. Gjennom ett år på Rauland Folkeakademi og to år på Norsk Kunsthandverkssule på Voss lærte Camilla å mestre kunsten å skjære og dreie i tre. Noen Birkenesinger vil kanskje huske elevoppgaven hennes fra tida på Rauland. Den forseggjorte senga var en del av sommerutstillingen på Torvstrøfabrikken i 1998.
Litt magisk
Det er viktig for Camilla Målen at møblene er eksklusive og unike.
– Jeg kommer ikke til å lage så mange av hver, så dette er langt fra masseproduksjon. Det skal være fint å se på, og litt magisk. Jeg lager noe som ingen andre lager, til de som ønsker det helt spesielle.
Kundene kan i følge Camilla være foreldre eller besteforeldre som vil gi barnet noe unikt.
– Og dette er ordentlige ting som varer og som kan gå i arv videre. Jeg tenker meg at det er gaver som folk vil gi ved merkedager og spesielle anledninger.
Camilla Målen er realist nok til å se at kundegruppen antakelig ikke er så kjempestor, men at den fins der ute, det er hun overbevist om.