Spiller på Ansgarskolen

STEMNING: Asbjørn Ribe skapte sommerstemning i barndomsbygda for fire år siden med en konsert på Fiane ved Flakksvann. Nå vil den utflytta birkelendingen, som bor på Ski utenfor Oslo med kone og to barn, bidra til julestemningen med singelen ”Ja, så er det jul”. Kommende lørdag spiller han solo på Ansgarskolen på Hånes utenfor Kristiansand.

STEMNING: Asbjørn Ribe skapte sommerstemning i barndomsbygda for fire år siden med en konsert på Fiane ved Flakksvann. Nå vil den utflytta birkelendingen, som bor på Ski utenfor Oslo med kone og to barn, bidra til julestemningen med singelen ”Ja, så er det jul”. Kommende lørdag spiller han solo på Ansgarskolen på Hånes utenfor Kristiansand.

KULTUR. Fredag 15. november slapp Asbjørn Ribe sin splitter nye egenskrevne julesingel. Kommende lørdag opptrer han solo på Ansgarskolen på Hånes.

– Ja, jeg tar med meg flygelet, sier eksilbirkelendingen på telefonen der han står og vasker opp kaffekopper i øvingslokalet.
– Flygelet?!?
– Ja, det er et vanlig akustisk flygel, ikke av den største typen, da, men passe stort. Jeg har pleid å ha det på en henger, men det er så tungvint, så nå prøver jeg å få tak i en bil som er stor nok.
Asbjørn Ribe & De høstet strålende kritikker for albumet ”1410 Ski” som kom tidligere i år. Av NRK P1 ble låta ”Jeg ser bare deg” karakterisert som ”den vakreste kjærlighetslåten skrevet på norsk – noensinne!”
Nå altså en splitter ny julesang – hvor kom ideen fra?
– Nei, det var bare en innskytelse jeg fikk, noe som jeg tenkte ville være gøy å gjennomføre. Jeg tenkte ”nå lager jeg en julesang”, så skrev jeg den i løpet av en ettermiddag, og dagen etter spilte jeg den inn.

Det sterkeste juleøyeblikket

”Ja, så er det jul” er blitt godt mottatt av diverse radiostasjoner, deriblant NRK Sørlandet. Teksten kan tolkes både som en hyllest til kjære juletradisjoner og som et lite spark til akkurat det samme.
– Et sammensurium av Prøysen og Disney og egen barndom, er artistens egen beskrivelse. Men hva husker han selv best fra barndommens jul?
– Jeg tror det må være da jeg sto opp første juledag og tok på meg den samme hvite litt krøllete skjorta. Fra gangen inn til rommet hvor jeg sov, så jeg gjennom ei sånn ruglete glassrute i døra at juletreet var tent. Det var kanskje det sterkeste juleøyeblikket.

Nytt album på gang

Samtidig som livejobber bookes i øst og vest og ikke minst i sør, er Asbjørn Ribe i full gang med skriving av nye låter til en oppfølger til ”1410 Ski”. Albumet kommer mest sannsynlig i første halvdel av 2015. Ellers er han inne i det avsluttende arbeidet som produsent og arrangør for en del av musikken til en film basert på musikk av Jahn Eggum og Halfdan Sivertsen. Med Per Olav Sørensen (”Halvbroren”) som regissør og folk som Frank Kjosås, Kjersti Elvik, Marion Ravn og Marius Grønneberg på rollelista, har han stor tro på prosjektet.
– Ellers er det å komme seg rundt og spille så mye konserter som mulig, og nå blir det jo noen turer til Sørlandet også, sier Asbjørn, som altså kan oppleves live på Ansgarskolen kommende lørdag og på ”Akustisk søndag” på Pir 6 i Kristiansand søndag 15. desember. I romjula opptrer han på Sjøboden i Mandal. Alle tre stedene vil publikum få høre mye fra det siste albumet, en del fra det forrige og selvfølgelig den nye julesangen.

Foreslår vindmøllekulturfond

– Når får vi se og høre deg på Birkeland?
– Ja, si det. Det hadde vært gøy å spille på Birkeland igjen. Kulturarenaen på Valstrand hadde egentlig vært perfekt, så kanskje jeg må ta en prat med Wenche (Flaa Eieland, kulturleder, journ. anm.)? Kanskje de kunne opprette et vindmøllekulturfond. Så kan de ta noen av pengene som kommer inn på eiendomsskatten og bruke på kultur. Da hadde Birkenes blitt en foregangskommune, vet du…