Dobbelt NM-gull til Håkon

STERK I LØYPA: På standplass gikk det så som så, men i løypa var Håkon Svaland utilnærmelig. Her sekunderes han av lillebror Lars som fikk med seg en femteplass på sprinten som beste resultat under helgas NM i rulleskiskyting i Mo i Rana. (Foto: Tobias Røiseland)

STERK I LØYPA: På standplass gikk det så som så, men i løypa var Håkon Svaland utilnærmelig. Her sekunderes han av lillebror Lars som fikk med seg en femteplass på sprinten som beste resultat under helgas NM i rulleskiskyting i Mo i Rana. (Foto: Tobias Røiseland)

STERK I LØYPA: På standplass gikk det så som så, men i løypa var Håkon Svaland utilnærmelig. Her sekunderes han av lillebror Lars som fikk med seg en femteplass på sprinten som beste resultat under helgas NM i rulleskiskyting i Mo i Rana. (Foto: Tobias Røiseland)


SKISKYTING. På standplass gikk det litt i hytt og pine, men i løypa gikk det styggfort da Håkon Svaland rasket med seg to gull av to mulige under helgas NM i rulleskiskyting i Mo i Rana.

– Heilt rått og veldig gøy! Jeg har følt meg veldig bra i hele sommer og høst, så da jeg reiste opp her skjønte jeg at nå går jeg faktisk for gull. Men det er veldig godt å klare det likevel, å klare å vinne skirenn er en veldig god følelse, sier den nybakte dobbeltmesteren på telefon fra Mo i Rana. På lørdagens sprint bommet han på tre av ti skudd, men feide likevel inn til seier, ti sekunder foran Martin Femsteinevik fra Hålandsdal og halvminuttet foran orkdølen Øystein Solligård, med henholdsvis en og to bom mindre.
På søndagens jaktstart gikk det enda tråere på standplass, men minst like fort på rulleskiene. Hele syv ganger av 20 måtte Håkon se den sorte selvanviseren stå igjen. Likevel knuste han konkurrentene i eldste juniorklasse (20-21 år) og vant foran Solligård og Jørgen Blokkum fra Trondhjem som hadde henholdsvis fire og fem bom mindre.
– Syv bom var absolutt ikke det jeg så for meg, men du får liksom et ekstra gir når du går NM, da går du for å vinne. Så jeg bare peisa på, og det gikk bra i løypa, også i forhold til seniorene. Jeg går mye fortere enn i fjor, og det er viktig. Neste år er jeg senior, så det er viktig at jeg nærmer meg de beste, sier den talentfulle svalenderen, som hadde tatt en tiendeplass på sprinten, hadde han stilt i seniorklassen. 20-åringens klare mål for sesongen er junior-VM i USA, og der går han for medalje.
– Skal jeg først gå junior-VM, så skal jeg gå for medalje. Fjerdeplasser blir fort glemt. Jeg ser ikke for meg at jeg får prøve meg så mye på seniornivå i vinter, så junior-VM blir hovedmålet, fastslår Håkon.

Skjøt seg bort fra pallen

Lars Helge Birkeland gjorde et solid løp lørdag, og tok fjerdeplassen på sprinten bak Emil Hegle Svendsen, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø. Det var han godt fornøyd med.
– Det var et bra løp. Jeg merka at jeg mangler litt i sporet fortsatt. Jeg har vært syk ganske lenge etter at jeg måtte avbryte høydeoppholdet i slutten av august, men synes jeg fikk ut det beste jeg har nå.
Også på søndagens jaktstart hang han med i teten, helt til siste skyting. Der ble det tre bom, og mollestadgutten raste ned til en tidendeplass.
– De tre første skytingene var sånn nesten. En bom på hver er litt for dårlig, men jeg hang likevel brukbart med. På siste stående sto jeg og skjøt om pallplass, men så gjorde jeg tabben og skulle bli litt for nøyaktig, da gikk skuddene ut istedenfor inn. Så gikk jeg dårlig på sisterunden, men da hadde jeg ikke noe å gå for, forklarer rekruttlandslagsløperen, som synes NM-helga har gitt noen positive svar.
– Jeg ser at jeg kan kjempe med de beste hvis jeg bare gjør jobben min og ikke begynner med sånt tull. Det er greit å gjøre unna de dårlige løpene nå, så slipper jeg det til vinteren, sier 24-åringen. Nå blir det treningssamling på Lillehammer og testrenn fram mot sesongstarten på Sjusjøen i midten av november. Der er målet en plass blant de seks beste og en plass på laget til de første rennene i verdenscupen.
Andreas Mjåland gikk inn til en 23. plass på sprinten med to bom. På jaktstarten ble det samme plassering etter åtte bom.

Lars og Espen overrasket

Av de øvrige birkenesingene som kjempet om NM-medaljer på Bossmo & Ytterens flotte skiskytterstadion Skillevollen, var det knytta størst forventninger til Lars Aasheim Svaland i 19-årsklassen. Og Lars innfridde på sprinten med en femteplass, til tross for fem bom på ti skudd. På jaktstarten ble det hele 12 bom, og dermed raste han ned til en 10. plass. Nils Christian Aabel i 20-21-årsklassen gikk seg opp tre plasser fra 31. plass på sprinten til 28. plass på jaktstarten med tre bom hver av dagene. Bedre gikk det med Lars Reiten og Espen Uldal i 17-årsklassen som debuterte i NM-sammenheng med å ta henholdsvis 5. og 7. plass på sprinten. På jaktstarten ble det 12. og 14. plass, men absolutt godkjent nasjonaldebut for de to 16-åringene. Levi Try leverte to jevne løp med 27. og 28. plass i samme årsklasse.
Begge BIL-jentene som deltok måtte lete på nedre halvdel av resultatlistene for å finne navnene sine. Elisabeth Mjåland i 19-årsklassen skjøt fullt hus på sprinten, men med litt for lav fart i løypa ble det en 16. plass til slutt. Silje Aabel i årsklassen under gikk inn til en 13. plass med tre bom. Ingen av dem startet på jaktstarten.
Bedre gikk det med Fanny Welle Strand-Horn. Oslo-jenta, som er samboer med Lars Helge Birkeland, suste inn til gull på sprinten, og på jaktstarten hadde hun bare Tora Berger og Tirl Kampenhaug Eckhoff foran seg.
– Jeg tror vi må adoptere de NM-medaljene, ler leder i skiskyttergruppa i Birkenes IL, Torfinn Løland.