Bomma på skivalget

UHELDIG: Lars Helge Birkeland hadde ikke dagen da det gjaldt som mest på normalprogrammet i VM torsdag kveld. Med feil ski gikk det altfor sakte i sporet. Da hjalp det ikke at han traff på 18 av 20 skudd. (Arkivfoto: Jan Gustavsson, NSSF)

UHELDIG: Lars Helge Birkeland hadde ikke dagen da det gjaldt som mest på normalprogrammet i VM torsdag kveld. Med feil ski gikk det altfor sakte i sporet. Da hjalp det ikke at han traff på 18 av 20 skudd. (Arkivfoto: Jan Gustavsson, NSSF)


Lars Helge Birkeland var skuffet etter å ha gått seg ut av kampen om en plass på det norske stafettlaget på et par trå ski.

SKISKYTING. – Det er klart det er kjipt å ikke få klaff når det virkelig gjelder, sier han på telefon fra Nove Mesto et par timer etter målpassering. Torsdagens normalprogram, 20-kilometeren med fire skytinger, var birkelandsguttens store sjanse i VM. Der skulle han vise hvor god han er på standplass, og gå fire jevne runder for så å pøse på med alt han hadde på sisterunden. Målet var en plassering blant de ti beste og plass på det norske laget som skal kjempe om gullet på herrestafetten i morgen (lørdag).

Valgte feil ski

Dessverre ble det tidlig klart at dette ikke var Lars Helges dag. Allerede etter halvgått førsterunde lå han 25 sekunder bak ledende Martin Fourcade.
– Veldig kjedelig. Dette ble ikke som jeg hadde håpet. Jeg bomma på skivalget, så jeg ble stående litt stille. Det er en kjip følelse å merke at en blir fragått av folk som en vanligvis er minst på høyde med, forteller han. Første liggende skyting gikk unna i kjent Lars Helge-stil; fem blinker rett ned. På andre skyting, stående, ble det plutselig to bom.
– Jeg ble litt sein på avtrekkeren på to skudd der. Jeg følte meg egentlig rolig, men ble kanskje litt defensiv på den skytinga, forklarer han. Etter dette mista han litt av piffen og klarte ikke å ta ut det han hadde selv om han skjøt fullt hus på begge de to siste skytingene, den siste stående i verdensmestertempo.
– Det ble mye negative tanker på slutten der, forteller Lars Helge som til slutt havnet nede på en 44. plass, snaue fem minutter etter vinneren, franske Martin Fourcade. Dermed røyk også plassen på det norske stafettlaget for birkelandsgutten.

Sterkt løp av reserven

Hans hardeste konkurrent om førsteetappen, Henrik L’abbée-Lund, gikk nemlig et knalløp, da han ble kastet innpå som reserve for en Emil Hegle Svendsen som måtte melde avbud på grunn av sår hals. Oslo-løperen åpnet forrykende og hang med i gullkampen helt til han sprakk på siste skyting. Likevel ble han beste nordmann på en 9. plass. Ikke langt bak, på 12. plass, fulgte en offensiv Tarjei Bø som også hadde los på gullet før han bomma på to skudd på siste skyting. Da også ”den gamle mester” Ole Einar Bjørndalen måtte tåle to tilleggsminutter på siste stående i tillegg til det ene han hadde fra før, ble det tydelig at dette ikke var Norges dag. Bjørndalen endte opp på 25. plass.

Håper på Kollen-suksess

Norges dag kan det imidlertid bli i dag (fredag), når damestafetten går. Med Tora Berger på ankeretappen på et norsk lag bestående av Hilde Fenne, Synnøve Solemdal og Ann Kristin Aafedt Flatland, skal Norge ha gode sjanser til en plass øverst på pallen. Lørdag går herrestafetten, mens søndagens fellesstart avslutter et VM som har vært svært oppløftende sett med norske øyne, selv om det ikke ble noen VM-suksess på Birkenes’ første mannlige skiskytter i et senior-VM.
– Snart er det world cup i Holmenkollen. Jeg håper jeg får gå der. Det er jo et høydepunkt på sesongen, det også, sier en skuffet Lars Helge Birkeland.