Fant ugle i veikanten

Anne Karin Førde med haukugle

SPENNENDE MØTE: – Det er jo ikke hver dag du ser ugle og i alle fall ikke hver dag du får sjansen til å holde en, sier Anne Karin Førde. Her er det like før haukugla settes ned på bakken og letter. Arvid (t.h.) og kameraten Kristoffer bivåner det hele.

VILT. – Vi kom kjørende, og plutselig så vi den sitte der i veikanten, sier Anne Karin Førde. ”Den” var ei ugle, og stedet var i svingen på fylkesveien rett før Mollestadbrua. Sammen med sønnen Arvid og hans kamerat Kristoffer Rugsland var hun på vei til Valstrand kulturarena med datteren Anna som skulle på gitartime. Den ble hun forsinket til.

– Ugla så ut som den hadde skadet den ene vingen, så vi kunne jo ikke bare kjøre fra den, sier Anne Karin, som tilfeldigvis traff på BirkenesAvisa på Valstrand og presenterte hendelsen. Vi ble med til bilen, der Arvid satt med ugla på fanget, forsiktig inntullet i ei jakke. Den folkesky rovfuglen var ikke videre interessert i å bli fotografert, men da Anne Karin tok den ut i friluft lyktes det oss å få knipset et bilde med mobilkameraet. Da fikk ugla fart på fjærene, den flakset med vingene og signaliserte at nå kunne den tenke seg å få friheten tilbake. Etter å ha blitt satt ned på bakken, hadde ugla et mislykket forsøk som endte i skoleveggen før den lettet på de store vingene og forsvant mellom furutoppene bak skolen. Da familien Førde kom hjem, kom fugleboka raskt på bordet. Da viste det seg at eksemplaret de hadde reddet fra veikanten etter all sannsynlighet var ei haukugle. Det kan stemme med observasjoner flere steder i fylket den siste tiden. Haukugla holder vanligvis til i fjellområder, men trekker mot lavere strøk i gode gnagerår.