Brenner for Ludvig

LEDER OG NESTLEDER: Henrik Valentin (t.v.), og Audun Sigtor Berg på terrassen hvor både faste og mer sporadiske gjester nyter kaffen og vaffelen på godværsdager.

Henrik Valentin og Audun Sigtor foran Kafé Ludvik

LEDER OG NESTLEDER: Henrik Valentin (t.v.), og Audun Sigtor Berg på terrassen hvor både faste og mer sporadiske gjester nyter kaffen og vaffelen på godværsdager.

FRIVILLIGHET. – Hovedsaken er å få beholde Ludvig, sier Henrik Valentin, med begge beina godt plantet på terrassen til den dugnadsdrevne kafeen.

Da lokallaget av Mental Helse skulle velge ny leder nylig, meldte han seg som kandidat, og ble valgt.
– Jeg føler jo at jeg gjør en god jobb, det får jeg i alle fall høre av andre, og en leder som kan sin jobb har mye å si for laget, sier den humørfylte dansken som har bodd i Norge i 22 år, de siste fem på Mosfjell i Birkenes. Han har sittet i styret i Mental Helse Birkenes i tre år, og er klar på at å sikre driften av Treffstedet Ludvig, den dugnadsdrevne kafeen midt på Strøget på Birkeland, er den viktigste oppgaven i laget.
– Det kommer folk hit som sier de ikke tør å gå andre steder. Her føler de seg hjemme. Her er det plass til alle, understreker Henrik. Han gleder seg over at stadig flere bygdefolk tør å stikke innom.
– I begynnelsen var det nok mange som var skeptiske, de visste ikke hva slags sted dette var. Men nå ser det ut til at det begynner å løsne litt, sier han. Ikke så rart, kanskje. På Ludvig kan du nemlig få både smørbrød og middag til en rimelig penge. Maten serveres med et smil, gjerne ledsaget av en munter kommentar, og menyen er like variert som den er forutsigbar; fisk på tirsdag, kompe på onsdag, kjøtt på torsdag og suppe på fredag. Og er du stamgjest får du spesialbehandling.
– Vi har cirka tyve stamgjester. De får sms om dagens middag, bekrefter den nyvalgte. Mens middagen inntas kan kunsten på kaféveggene tas i nærmere øyesyn. Den er levert av medlemmene selv. Og skulle det ligge en seddel eller to og brenne i lommeboka kan en tur inn til ”Elle Melle” i naborommet anbefales. Her ligger hjemmelagde smykker, lys og vesker, brukte klær og hjemmestrikka votter, vanter, skjerf og gensere og venter på nye eiere. For hver hundrelapp du kjøper for, går en tjuekroning til kafeen. Men Ludvig er mer enn kafé og gavebutikk også; cateringvirksomheten blomstrer, og kjøkkenpraten fra ti til tolv på mandagene er godt besøkt. Det samme er tema- og hyggekveldene som arrangeres to-tre ganger i året.
– Jeg har lyst til å starte kurs i kart og kompass, og etter sommeren blir det skrivekurs og dansekurs, forteller Henrik ivrig. Men først skal han ha med seg både faste og ”løse” kunder på Danmarkstur i slutten av juni. Og i begynnelsen av juli blir det polsk kveld på kafeen. Så den nyvalgte lederen skal nok ikke bli arbeidsledig med det første …