Har skuddårshanskene klare

Hanskestativ hos Parfymelle i LillesandHAR HANSKENE KLARE: Signe Åshild Håkonsen har hengt fram hanskene på Parfymelle i Lillesand, i tilfelle det skulle komme en uvillig mann innom.
Hanskestativ hos Parfymelle i Lillesand

HAR HANSKENE KLARE: Signe Åshild Håkonsen har hengt fram hanskene på Parfymelle i Lillesand, i tilfelle det skulle komme en uvillig mann innom.

I år er det skuddår, og Signe Åshild Håkonsen har hanskene klare om det skulle komme inn noen menn som må betale boten sin.

Et skuddår vil si at det er en dag mer i året, og dette skjer kun hvert fjerde år.
Historien til skuddårsdagen går flere århundrer tilbake i tid, da Julius Cæsar innførte en kalender der året hadde 365 dager. Etter en stund fant de ut at solåret ikke er på nøyaktig 365 dager, og måtte derfor legge til en ekstra dag hvert fjerde år, noe som viste seg å være forskjøvet i feil retning. Pave Gregor 13. likte dette svært dårlig, og innførte den gregorianske kalenderen i 1582.

Den gregorianske kalenderen

Det var en lege ved navn Aloysius Lilius som fant ut at om man la til en ekstra dag hvert fjerde år, unntatt de århundreskiftene som ikke var delelig med 400, ville kalenderen bli perfekt. Gregor fikk all æren for løsningen, og det er den gregorianske kalenderen som blir brukt i så og si hele verden den dag i dag. En annen grunn til at februar har blitt så kort, er fordi februar var den siste måneden i den romerske kalenderen. Den romerske keiseren Augustus valgte å ta en dag fra den siste måneden, og legge den til hans egen måned, august. Han ville så klart gi navnet sitt til en stor måned med 31 dager, og august hadde bare 30.

12 par hansker

Det finnes mange morsomme sider med et skuddår, og det er blitt flere tradisjoner i løpet av årene. En av dem er at kvinnene kan fri til mennene på denne dagen. Selv om det er likestilt om frierier, er det fortsatt populært at kvinnene frir til mennene på skuddårsdagen. Hvis en kvinne frir, og mannen sier nei, blir han nødt til å betale en bot på 12 par (!) nyinnkjøpte hansker for å skjule kvinnens manglende forlovelsesring.
På parfymeriet ”Parfymelle” i Lillesand selger de hansker, og Signe Åshild Håkonsen, som jobber i parfymeriet vet godt om tradisjonen, men har liten tro på at det er noen som kommer til å handle 12 par hansker denne onsdagen.
– Det hadde vært utrolig spesielt om det hadde skjedd, og jeg har faktisk en datter som fridde til mannen sin på skuddårsdagen for noen år tilbake. Hun var livredd for at han skulle si nei, sier en lattermild Signe Åshild Håkonsen.