MS-rammede Stig vil kjøre fra Vardø til Lindesnes i rullestol

PLANLEGGER TUR. Stig Nodland legger i månedskiftet mai/juni ut på en 3000 kilometer lang rullestoltur, fra Vardø til Lindesnes.

Stig Nodland planlegger å tilbakelegge hele Norge på langs i sommer. Han har lagt opp ei rute med etapper på alt fra 6 til 13 mil på den om lag 3000 kilometer lange strekningen fra Vardø til Lindesnes. Han regner med å bruke to måneder på turen.

Stig, som opprinnelig er fra Tana i Finnmark, flyttet hit i 2015. Først bodde han på Herefoss frem til sist sommer, da flyttet han inn i serviceleilighet på Birkeland.

Stig har tidligere hatt varierte jobber, både som skomaker og renholder. 59-åringen har MS (Multippel sklerose), og er blitt mer og mer avhengig av rullestol og andre hjelpemidler. Det skremmer ham ikke fra å gå i gang med planlegging av en meget strabasiøs tur.

– Hele greia begynte med en tanke om en lang rullestoltur. Jeg har tenkt på det lenge, men det var først da jeg for tre år siden nevnte det for en kamerat at planene virkelig skjøt fart. Først hadde jeg tenkt Trondheim-Oslo, men så har det bare ballet på seg, sier han.

Ruten Vardø til Lindesnes bestemte han for ett år siden. Siden den gang har det gått mye i planlegging og lesing av kart og veivalg. Ruten er lagt opp med noen små omveier. Han vil blant annet innom Beitostølen, MS-senteret i Hakadal og Sunnaas Sykehus. Turen vil bli dokumentert underveis både på Youtube, Facebook og Twitter.

– Den største utfordringa blir nok min egen helse, og jeg regner med at kroppen vil krangle en del underveis. Utover det så jobber jeg med å med å få til sponsing av overnatting på campingplasser og hoteller underveis på reisen, samt sponsing av drivstoff til følgebilen, sier han.

Akkurat følgebilen har blitt en utfordring nå i det siste. De to som var tiltenkt oppdraget som følgemannskap er blitt syke og kan ikke gjennomføre turen. Nå starter jobben med å få erstattere for dem.

– Jeg ser optimistisk på det, og vil ikke tenke tanken en gang på at prosjektet kan strande på grunn av dette. Hadde jeg ikke vært optimist hadde jeg aldri begynt å tenke på en slik tur en gang, sier Stig.

RULLESTOLEN. Rullestolen Stig vil bruke er en helt ny modell som produsenten låner bort til turen, den tar seg frem over alt. (Foto: Exotex)

Rullestolen kan bare klare 20 km/t. Den lengste dagsetappen blir 13 mil. For å klare det er han avhengig av flere batteribytter.

– Den klarer 2-3 mil på hver lading, dermed regner jeg med å bruke opp mot 13 timer på de lengste etappene, medregnet batteribytter og matpauser. Produsenten har latt meg få låne en ny og ekstremt flott rullestolmodell til turen. Den er helt rå å kjøre, og kommer frem over alt, legger han til.

– Jeg har lite erfaring med langturer. Lengste turen min til nå har vært Herefoss til Birkeland, men jeg vil gjerne vise hva jeg som funksjonshemmet kan klare, og sette et søkelys på utfordringene man har som rullestolbruker, og hva som kreves av tilrettelegging, sier han.