Nostalgi på det store lastebiltreffet i helgen

PRIMUS MOTOR. Asbjørn Mollestad samlet igjen mange lastebilentusiaster på Tollenes i helga.

På Tollenes var det i helgen forbrødring mellom nordmenn og dansker, da stolte eiere av gamle lastebiler kom sammen til mimring og treff. Det var Asbjørn Mollestad som var primus motor for arrangementet, som trakk rundt 50 lastebiler med eiere.

Det var andre gangen mannen bak Asbjørn Mollestad & Sønner AS, trommet sammen til treff for sine lastebilvenner. I 2017 var de også samlet på Birkeland, men da var det lastebilgruppen «Vognmannen» i Norge, som traff hverandre. Denne gangen var det det mest lokale gamle lastebiler fra Birkeland og omegn, som kom sammen med sine nye danske venner.

– Dette er et helt nytt vennskap som er kommet sammen til felles interesse, innleder Mollestad for oss, da vi treffer han ved inngangen til lastebilparken på lørdag.

– Det er ikke mange ukene siden vi ble invitert til Danmark av våre «brødre og søstre» der nede, til treff i Sæby. «Dansk lastebil nostalgi» heter den danske foreningen og består av mange «vognmend», som oversatt er «lastebileier», på dansk.

Asbjørn Mollestad startet opp med egen lastebil i 1979, etter å ha kjørt andres lastebiler noen år. Nå går det rundt 20 lastebiler rundt på norske og utenlandske veier, med han og sønnenes firmaskilt.

– Dette har jo vært en livstil i mange herrens år, og har vært et utrolig trivelig yrke. Vi har kjørt fast på utlandet i mange år, og blant annet til Nederland i over 20 år. Dit hadde vi en linjebil som gikk med papir fra Hunsfos fabrikker, helt til fabrikken i Vennesla ble lagt ned.

– Utviklingen har jo vært formidabel fra da jeg begynte en gang på 70-tallet, blant annet på lastebilene og veiene som er bygd ut. Å se rundt seg på en dag som dette gir mange minner. Både med tidligere og nåværende sjåfører, våre nye danske venner og lastebilparken som er her i dag, så er dette fryktelig moro.

Vi får en liten prat med danskenes «reisesjef» på turen, Annika Nymann.

– Vi er 21 lastebiler og vognmend som kom sørfra i går. Danskebåten var så full av gamle lastebiler at de to siste bilene måtte ta neste ferge. Vi i «Dansk lastebil nostalgi» har blitt tatt godt imot av våre norske venner, og det er stor gjestfrihet hos våre lastebilvenner.

– Selv kjøpte jeg min Scania, en 1973-modell for åtte år siden og tok nettopp lastebillappen. Det forteller kvinnen som aldri har vært lastebilsjåfør, men som er psykoterapeut til vanlig.

Rundt på området er det utvilsomt lastebilprat det går i. Her mimres det om alt fra opphav til bilmerker, motorer, til oljelekkasjer og turene både sjåfører og lastebilene hadde i sin aktive periode.

En av de vi treffer er en god kjenning for birkenesingene, Torbjørn Nyhaven, eller bare «Totto» blant venner.

Totto vet nesten ikke om noe annet enn lastebiler.

– Dette er selve livet for meg og har vært det i en liten mannsalder. Jeg tror Birkenesavisa regnet ut for noen år siden, at jeg hadde kjørt lastebil flere ganger rundt jorden, til sammen. Siden jeg fortsatt kjører fast på Sverige og Nord-Sverige, så må jeg vel ha passert jorden en gang eller to til, humrer han.

– Men du står foran en sjeldenhet her?

– Ja dette er en Volvo G-88, som jeg skaffet meg for 7 år siden. Denne lastebilen ble det ikke produsert mange av i sin tid. Det som gjør denne modellen mer unik enn de andre på den tiden, er at forakselen er trukket mye lenger frem enn på de andre modellene, kan den fortsatt aktive lastebilsjåføren hos Mollestad & Sønner fortelle oss.

Vertskapet på Birkeland skal ha en aktiv helg sammen med sine lastebilentusiaster.

Lørdagsformiddag skulle alle bilene rundt på tur i distriktet og vises frem. Da dro følge med de rundt 50 bilene først over Mollestadbrua og opp Urdalen. Opp Urdalen var det nok en sliten gammel Bedford, Volvo eller Scania som skulle få seg en trøkk opp de bratte bakkene.

Derfra gikk turen til Grovane for en kaffestopp, før turen gikk videre via Ålefjær, og opp igjen til Birkeland.

På kvelden samlet lastebilfolket seg til middag og sosialt samvær. Asbjørn Mollestad og hans venner hadde rigget til med border og stoler inne i verkstedet. Der gikk praten om gamle dager da de rattet på kryss og tvers i Norge og på kontinentet, ut i de små nattetimer.

Asbjørn Mollestad ordnet også lokal mat fra Tollenes for kvelden. Det var Nam-oi, like bort i gata for lastebilfirmaet, som mettet de godt over 100 lastebilentusiastene.