Hundelykke hos Tonje Knutson Hennig: – Regner meg som halvt «Borkis»

Tonje Knutson Hennig vender tilbake til hjemlige trakter, og etablerer hundeatferdssenteret Hundelykke nede på Storemyr.

– Det har gått i ett, 12 timer i døgnet i en fireukers periode nå. Men endelig kan vi åpne dørene til Hundelykke-senteret, sier hun og viser oss de nyoppussede lokalene. Her har hun blant annet en butikk med dyrefor og utstyr, og rikelig med plass til å holde noen av sine mange hundekurs. I løpet av et år regner hun med at så mange som 500 hunder vil være innom på kurs hos henne.

– Jeg føler på en måte jeg vender hjem. Jeg regner meg som halvt «Borkis», selv om jeg ikke selv bodde der. Grunnen er at jeg hele livet har flyttet veldig mye. «Mor» og Far» (Magnhild og Sigmund Knutson) i Rennehaven, står for meg som et fast og konstant hjem og holdepunkt, i en ellers omflakkende tilværelse. Hos dem har vi tilbragt mye tid i oppveksten, og hadde base der hver sommer, sier hun.

– Mine foreldre er Stein Magne og Ester, og min far var lærer, og jobbet både på Sjømannskirke og norsk skole i utlandet. Jeg har bodd i USA og Japan, og har flyttet 27 ganger i mitt liv. Nå har jeg fått med meg mannen min ned hit, og vi har bosatt oss på Justøya. Jeg håper vi kan slå rot her nå, sier hun.

HUNDELYKKE. Tonje Knutson Hennig med hunden Selma.

– Hundelykkelig er blitt et begrep. De som har vært på kurs her kaller seg hundelykkelige. Vi er nå over 200 medlemmer som treffer hverandre regelmessig for å lufte hundene, finne på ting sammen, eller ha fellestreninger. Det er et godt miljø, og nydelig for meg å ha en fast flokk, sier hun. Å være selvstendig er ekstremt mye jobb, men samtidig utrolig givende. Det å se at hund og eier fungerer sammen er helt fantastisk. Hundeeierne kan tidvis komme fortvilt og gråtende på konsultasjon, og når jeg får hjelpe dem, og hunden, å se hverandre med nye øyne er det helt fantastisk. Å oppleve det, gir energi og glede for meg, sier Tonje.

Det ble tidlig en drøm å jobbe med hunder. Helt fra hun som 4-åring luftet en nabohund i USA. Da begynte maset om hund, forteller hun. En drøm som gikk i oppfyllelse da hun som 11-åring, i Japan, fikk sin første hund.

– Jeg begynte å trene hund i Lillesand Hundeklubb som 15-åring. Jeg prøvde så forskjellige ting tidlig i 20-årene, men da jeg forstod at jeg kunne utdanne meg innen atferd og hundetrening, var kursen staket ut for meg. Jeg tok hundetrenerutdannelse i 2005, og har siden den gang skolert meg jevnt og trutt.

– Hundelykke er et eget konsept jeg etablerte i 2005. Det er en egen måte å holde kurs på, og man kan si at jeg måtte finne opp kruttet på nytt, forteller hun.

Hun er atferdsterapeut med fordypning i atferd og rasekunnskap. Hun jobber med både hund, katt og hest, men det er menneskene, dyrenes eiere hun egentlig er terapeut for, og hennes viktigste rolle er å bedre forståelsen og samarbeidet mellom dyr og mennesker. Målet er å møte hundene der de er, på sine premisser. Både hun og hennes fem ansatte er Fear Free sertifisert. Å være Fear Free sertifisert betyr at de jobber for at dyrene ikke skal påføres frykt i trening eller håndtering.

HUNDETRENERE. Karoline Tønnessen, med Demo og Tonje Knutson Hennig, med Selma, ser frem til å ta imot flere hunder i de flotte kurslokalene. Allerede i midten av april ble de første kursene arrangert, og nye kurs starter stadig vekk.

– Jeg trengte gode ansatte, og samtlige av mine ansatte har jeg derfor utdannet selv, sier hun. Unntaket er siste tilskudd, Karoline Holtskog Tønnessen, som har tilsvarende hundetrenerutdanning som den jeg holder.

– Her hos Hundelykke har vi 18 kurs med oppstart hver 6. uke, sier Tonje. Hun anslår at hun har hatt over 5000 hunder på kurs, i de 20 årene hun har praktisert i yrket. I tillegg har hun gitt ut boka «Hundelykke – når familien får valp».

Med så mange hunder innom hvert år, er Hundelykke en av de største hundeskolene i landet.

Foruten kursvirksomheten håper hun å skape en samlingsplass for de hundelykkelige. Lokalene på Storemyr vil være tilgjengelige store deler av dagen. Det er en butikk med utvalgte varer til katt og hund. Det vil også være muligheter for en kaffekopp i Skravlestua, og være godt tilrettelagt for barn og lek der.

–  Jeg elsker lokalene og plasseringen her. Utrolig gøy også, at det er bare et steinkast fra Birte Røstads nye dyreklinikk. Vi kjenner hverandre godt, og har samarbeidet mye, noe vi selvfølgelig vil videreføre, sier hun.

Hundelykke Atferdssenter er Tonjes livsverk. Opp gjennom årene har tusenvis av hunder og eiere fått et bedre samliv og en mer harmonisk tilværelse etter kurs og konsultasjoner hos henne.

Med teamet på fem kan Hundelykke tilby alt fra Knøttekurs for de minste, til opptrening av seniorhunder, og spesialkurs som Rally, Smeller, Agility, spor og søk, og ordinærkurs for alle unge og voksne hunder.

De har også eget kurs for barn og hund, Hundelykkelig junior, som fungerer som et fritidstilbud for barn og ungdom.

– Vi ønsker oss lykkelige, tillitsfulle, trygge og kjærlige hunder. Vi vil bygge selvtillit hos både deg og hunden din, lære deg å være forutsigbar og behersket, og hjelpe hunden din å stole på deg i alle situasjoner, reklamerer hun.

– Jeg har hatt mange hunder og hundeeiere innom. Jeg kan glemme en hundeeier av og til, men jeg tror aldri jeg glemmer en hund som har vært på kurs hos meg, sier hun avslutningsvis.