Ei historie om en helt spesiell sofa kjøpt hos Ove Tobiassen

MED BARNEBARNET. Her er Ove Tobiassen sammen med barnebarnet Jo Egil, som har skrevet historien om Tremmesofaen – kjøpt for mange år siden hos morfaren på Birkeland. (Bilde utlånt av Turi Tobiassen)

Jo Egil Tobiassen er gründer og administrerende direktør ved Northern Playground i Oslo. Han er barnebarn til Ove Tobiassen, som i mange år drev en svært moderne møbel- og interiørbutikk på Strøget.

Som en del av profileringa av firmaet har Jo Egil Tobiassen skrevet denne helt spesielle historia om en sofa som for mange år siden ble kjøpt hos morfaren Ove på Birkeland:

 – En gang på 60-tallet i Grimstad bestemte ekteparet Kirsten og Egil seg for at de trengte en ny sofa. Kvalitetsbevisste som de var, dro de til Sørlandets beste møbelforhandlere på Birkeland. Ove het han, og Ove var ikke i tvil: Kirsten og Egil skulle ha en Tremmesofa designet av den berømte danske designeren Børge Mogensen. Den var ikke billig, og Ove solgte ikke møblene sine med rabatt. Likevel var Kirsten og Egil overbevist om at det var en god investering og lot sofaen gjøre et stort innhugg i økonomien deres.

Det er uvisst hva den kostet den gang, men i dag koster den cirka 100 000 norske kroner.

I mange år var sofaen en multifunksjonell stolthet som samlet familien. Kirsten og Egil fikk fire ville sønner som brukte den som lekeslott og fotballmål. Egil tok ofte middagskvilen i den. Da den måtte trekkes om på 90-tallet fant Kirsten frem til en lokal møbeltapetserer og inkluderte både sønner og svigerdøtre i beslutningen om farge og mønster.

TRE GENERASJONER. Ove, Turi og Jo Egil Tobiassen. (Bilde utlånt av Turi Tobiassen)

Da den store beslutningen om å kjøpe Tremmesofaen ble tatt skjedde det samtidig noe annet. Kirsten og Egil hadde med seg sin eldste sønn til møbelforhandleren på Birkeland. Gutten var nok ikke så opptatt av sofaen, men han ble raskt kompis med møbelforhandlerens datter. Noen år senere ble lekekameratene mer enn lekekamerater. Bryllupsfesten fant sted i 1980, i stuen der Tremmesofaen bivånet festlighetene.

Våren etter ble jeg født. Kirsten og Egil var farmor og farfar, Ove var bestefar. Nå er det bare farfar som lever. Tremmesofaen og ei PH-lampe er noen av de få tingene som har blitt med ham på gamlehjemmet. En dag går også han bort og da arver jeg sofaen. Det blir både fint og rart. Uten den ville jeg ikke blitt til og med den i egen stue kommer jeg til å tenke på mine besteforeldre hver dag. Men det er ikke min eksistens som er spennende i denne historien. Det er hvilken alternativ verden Tremmesofaen har skapt som er spennende.

I TREMMESOFAEN. Jo Egil Tobiassen sammen med sin farfar, Egil Hansen, i den fortsatt eksisterende Tremmesofaen i Grimstad. (Bilde utlånt av Jo Egil Tobiassen)

Verdenen farmor og farfar har skapt ved å kjøpe Tremmesfoaen, fremfor å kjøpe en Ikeasofa og bytte den ut hvert 10. år siden 1960:

  • 6 ganger så lite miljøutslipp fra produksjon og transport
  • 6 færre sofaer på søppeldynga
  • Bestefar fikk råd til en liten ferie, i stedet for at en ekstremt rik svenske ble enda litt rikere
  • En møbeltapetserer fikk et levebrød og kunne opprettholde kunnskap og håndverkstradisjon, i stedet for masseproduksjon på andre siden av kloden
  • Med stor sannsynlighet fikk de som produserte Tremmesofaen ordentlig lønn
  • Jeg ble født. I stedet for å scanne varen i kassa på Ikea, skapte Tremmesofaen diskusjon og menneskelige bånd, og farmor og farfar ble venner med bestefar.
  • Penger spart. Tremmesofaen er tidløs og slites pent, og er derfor billigere over tid. Man burde egentlig måle pris per bruk når man kjøper noe. Sånn er godt design billig. Det er lett å tenke at kostbare designobjekter er noe for de rike snobbene. Jeg håper dette eksemplet kan vise en annen vinkling

Tremmesofaen har altså blitt arvegods. Den er et eksempel på at når man kjøper seg noe nytt kan man allerede tenke på om neste generasjon kan få bruk for det. Det trenger ikke å være en sofa. Det kan være en brødrister, sykkel eller ei jakke. Neste gang du trenger noe: Kjøp kvalitet og betal litt ekstra, så har du plutselig anskaffet deg arvegods.

Neste gang du vurderer å slå til på en god deal, tenk på hva en god deal er. Tenk på hvilke implikasjoner den gode dealen har for deg selv og verden. Kanskje er en god deal å kjøpe noe som du ser for deg kan gå i arv. Og hvis ikke – trenger du den egentlig?

P.S. Onklene mine er litt sure siden jeg arvet Tremmesofaen. Hvis du møter en av dem kan du hilse og si at den er til stor inspirasjon for meg og et lite selskap jeg driver.

Jo Egil Tobiassen

 

Ove Tobiassen

Ove Tobiassen drev i åra 1962 til 1986 egen møbel- og gardinforretning på Strøget, i bygningen hvor Birkenes Samskaping og Birkenes Regnskapskontor holder til i dag. Ove var kjent for å være kreativ, satsa på moderne og eksklusive møbler – og kunder kom langveisfra for å handle hos Ove Tobiassen & Co. Ikke sjelden fikk Ove ansvaret for hele innredninger av boliger.

FORRETNINGEN. Ove Tobiassen & Co (midt på bildet) var en eksklusiv forretning, bygd på den gamle tømmertomta i 1961. (Bilde utlånt av Birkenes Bygdemuseum)

Jo Egil Tobiassens mormor, Anna som var gift med Ove, er ikke nevnt i historia. Hun døde ganske tidlig av kreft, lenge før Jo Egil ble født.

Anna Tobiassen starta Avo-søm tidlig på 1960 tallet, i lokaler bak Gamla (Sakura). Systua hadde opptil 5-6 ansatte. Sammen søstera Kari Bratsberg laget de vadmelsklær for voksne og barn – kalt Kari-Klær. Disse ble solgt i inn- og utland. Blant anna gikk prinsene i Nederland med Kari-klær sydd på Birkeland.

Etter at Anna døde, beholdt mannen Ove systua. Da ble det sydd gardiner for salg i butikken hans på den andre siden av Strøget – og på kjente Tanum i Oslo. Dette er omtalt av Jo Egils mor, Turi Tobiassen, i Birkenes bygdebok, bind 4.

– Jeg har hørt at hun var ei så modig og annerledes kvinne på Agder. Hun er veldig viktig for meg på det å være både modig og utradisjonell som kvinne, forteller Jo Egil Tobiassen til Birkenesavisa.

– Jeg skulle så gjerne ha møtt henne.

(Bilde: Tremmesofa.dk)

Tremmesofaen ble designet av Børge Mogensen i 1945, men satt i produksjon først i 1963. Den er et ikon innen dansk, verdenskjent møbeldesign. Sofaen er enkel og funksjonell, med lærbånd som gjorde at sidene kunne legges ned. Tremmesofaer produseres fortsatt.

Northern Playground, firmaet til Jo Egil Tobiassen, startet med å utvikle noen smarte produkter som vi ønsket å selge i stort volum til hele verden.

– Det er ikke lenger oppdraget vårt. Nå dreier det seg om noe helt annet. Tremmesofaen er en direkte inspirasjon og egentlig essensen i det vi jobber for å få til. Vi vil aspirere til å skape arvegods av klær. Det er langt igjen til å kjempe med Børge Mogensen og Tremmesofaen, men det slo meg at den kanskje kan forklare litt av det vi prøver å få til.

Northern Playground utfordrer forretningsmodellene til tekstilbransjen, verdens nest mest forurensende bransje.

– Så please, bruk klærne dine så lenge du kan, reparer de hvis mulig, kjøp lokalproduksjon, kjøp kvalitet og kjøp produkter som ikke går av moten! Eventuelt gå naken.