Bærer på en musikerdrøm

JACKSON-FAN. Håkon Haukom vil bli kjent under artistnavnet DJ Jikson, og er stor fan av Michael Jackson.

Håkon Haukom bor på Digerhaug, han har fått kjenne mobbing på kroppen i oppvekst. Nå vil han markere seg med musikken sin.

Noen kjenner Håkon, men selv har han et mål om at flere snart skal kjenne ham under artistnavnet DJ Jikson. 24-åringen har musikk som sin store lidenskap, og ønsker å markere seg som DJ, også utover landets grenser.

– Folk kan få vite hvem jeg er, og hva jeg står for. Jeg har blitt mobbet en del. Jeg er lei av å bli kalt idiot. Nå vil jeg vise meg frem som DJ, sier han.

DJ JIKSON. Miksepulten er Håkon Haukoms arbeidsverktøy.

Han har hatt noen oppdrag, men mens han venter på et gjennombrudd jobber han i stallen til travtrener Arild Berås ved Sørlandets Travpark, hvor vi treffer ham for en liten prat. På hans egen facebookside ser man at han er registrert som artist eller DJ Ambassador for flere selskap og festivaler, og at han har jobber for events- og bookingbyråer. Det er ikke så mange direkte jobber han har fått ennå, men Håkon sier han kjenner bransjen godt, og derfor er en ivrig tipser om andre aktuelle artister til festivaler. Selv har han medvirket under Nattravet i Travparken, ved Vaktbua på Odderøya og ved Treungenfestivalen. Han beskriver seg selv som en dyktig og profesjonell DJ, som spiller mye EDM og Trance musikk.

– Jeg har hatt noen oppdrag, og har nok tjent nærmere 30.000 på jobbene, antar han. På Youtube har han lagt ut flere videoer, og han har solgt fire av låtene sine til et plateselskap. Neste år er planen å spille på Vibesfestivalen i Oslo

Familien er opprinnelig fra Oslo, og har blant annet bodd noen år i Frankrike. De kom tilbake til Norge, og bosatte seg i Høvåg, hvor han gikk sine første år på barneskolen der. Etter barneskolen gikk han de resterende årene på Langemyr skole i Grimstad, før han tok videregående utdanning på en tilrettelagt samfunnsfag- og medielinje ved Møglestu Videregående skole. Det var i 2016, i forbindelse med skolegangen på Møglestu at han flyttet til Birkeland.

TRIVES. Håkon Haukom stortrives i stallen, her med Hålands Prinsen.

De siste 10 årene har han jobbet i stall. Først hos travtrener Tjomsland, før han de siste 5 årene har jobbet hos Arild Berås. Her møkker han stallplassene og er med i forefallende arbeid, og på noen av Berås sine treningsturer med hestene.

– Han er en handyman som kan brukes til alt, og er en god mann å ha i stallen, skryter Berås. Haukom er klar på at gleden er gjensidig.

En liten prat med dem begge forteller at oppholdet i Arilds stall har vært viktig og god medisin for Haukom. Arild forteller om en ung gutt han hadde lagt merke til ved nabostallen tidligere. Når Arild hilste gav Håkon ham bare en snurrende pekefinger rundt øret til svar, og var ikke spesielt lysten på kontakt.

GODT SAMARBEID. Arild Berås, Hålands Prinsen og Håkon Haukom. Arild Berås står i høy kurs hos Håkon, også fordi han en gang traff Michael Jackson på flyplassen på Kjevik.

Dette husker Håkon selv godt. – Grunnen til at jeg gjorde det var at jeg trodde han ville mobbe meg. Etter å ha vært gjennom ganske mye mobbing i oppveksten regnet jeg med at alle ville mobbe meg, det var en slags forsvarsrefleks, og jeg tok alt i verste mening, sier Håkon.

Da han sluttet i nabostallen var ikke Arild sen om å gi ham en sjanse.

– Her har jeg alltid følt meg velkommen og er blitt møtt med åpne armer, sier Håkon.

Samarbeidet deres fungerer utmerket og Berås bemerker hans store forvandling. – Håkon har utvikla seg som menneske etter at han begynte her. Han er blitt en helt annen. Jeg hadde sett han tidligere, og det trigget meg. Jeg ville ha ham inn her og prøve gjøre en forskjell. Jeg må få skryte litt av ham. Tiden her har gjort ham til en glad gutt. Tidligere var han usosial, men nå er han hyggelig, snill og positiv, og han prater med alle her i stallen, sier Berås.

Selv om han stortrives i stallen er han klar på at plan A er DJ-karrieren. – Jobben her har gjort meg sosial. Jeg trenger ikke mye hjelp, og klarer meg stort sett bra, slår han fast.

Hans store idol er uten tvil Michael Jackson. Han har studert hver eneste dansebevegelse til poplegenden, og har sin egen kopi av et av idolets mest kjente antrekk. Kunstnernavnet DJ Jikson er inspirert av Michael Jackson, og han har brukt det kunstnernavnet i snart 14 år. Han lager og produserer egne låter, men er også veldig glad i å danse, og da spesielt som idolet Michael Jackson. –Han var en legende som alle så opp til, sier Håkon.

GARDEROBEN. DJ Jikson har et godt utvalg av antrekk å velge mellom når han opptrer.

Av norske artister vil han trekke frem Tix.

– Jeg har kjent Tix siden 2016 og pratet med ham om musikk og låter. I likhet med meg har han hatt en oppvekst med mobbing. Han har lært meg å ikke ta meg nær av det som blir sagt om meg. Jeg ser opp til han på grunn av det han har vært gjennom, og hvordan han har taklet det. Håkon har et ønske om å gjøre som Tix, bli kjent og å kunne bruke berømmelsen til å hjelpe folk.

Selv om han beskriver Birkeland som et fint sted å bo, er han ikke udelt begeistret for bygda. – Jeg har opplevd mobbing her, og har også blitt slått ned på Birkeland fordi jeg er den jeg er, sier han.