Ny pumptrackbane åpnet ved Valstrand – elevene står bak både idéen og oppføring

FULL FART. David Nystøl-Søhagen og Jørgen Ramse Johansen (bak).

I 2020 ble det satt av midler til uteområdet ved Valstrand skole. Det var et ønske om at elevene, via elevrådet skulle ha stor påvirkning på hva pengene skulle brukes til. Først var det snakk om benker og bord, men det var ikke så interessant syntes de. Elevrådet samlet seg fort om at de ville ha en sykkelbane, eller pumptrack som er den rette betegnelsen.

En pumptrack er en runde, eller bane, med kuler, hopp og doseringer. I stedet for å sykle «pumper» man seg fart gjennom kulene. Banen er lagd for sykler, men kan også brukes med sparkesykler eller skateboard.

Kostnaden overskred potten elevene kunne disponere, men de har fått med seg både Folkehelsekoordinatoren, enhet drift og enhet kultur på spleiselaget. Rampens totale kostnad er på 430.000 inkludert grunnarbeid. Det vil også bli søkt om 248.000 i spillemidler. Rampen ble behørig åpnet med snorklipp torsdag formiddag denne uka.

SNORKLIPPING. Rakel Svaland Grødum, Mille Gauslå Johnsen, Kristian Netland og Kristian Aas.

– Vi var veldig klare på at dette skulle være på ungdommens premisser og med deres medvirkning. De fortjener all mulig ros for hva de har fått til. De har vært med på hele prosessen fra utvelgelse, og vurdering av tilbud og montering av rampen, sier Folkehelsekoordinator Knut Simen Thomassen Kirkeholmen, som synes det er et veldig flott folkehelsetiltak.

– Du ser de bruker kroppen mye, og blir fort slitne. Det er en fin aktivitet med intense bevegelser, legger han til, mens vi ser Jørgen Ramse Johansen, David Nystøl-Søhagen og Jørgen Svaland innvie den nye banen.

«RAMPEGJENGEN». Rampen ble satt opp av denne gjengen 8. klassinger fra arbeidslivsfaggruppa ved Valstrand skole. De er med rette stolt og fornøyd over resultatet. Fra venstre: Milla-Sofie Ivarson Hansen, Tiril Glad-Andreassen, Rakel Svaland Grødum, Mille Gauslå Johnsen, Jørgen Ramse Johansen, Mikael Longwat Salvesen, Leander Håbesland, Kristian Netland, Kristian Aas Hansen, Vetle Simonsen Ljosland og David Nystøl-Søhagen.

– Allerede nå ser vi at den er godt brukt. Vi ryddet unna paller og fjernet sperrebånd i går, og vet at den ble brukt utrolig mye bare i går, sier Bjørn Gravås, lærer for arbeidslivsfaggruppen fornøyd.

Anlegget er sentralt plassert midt mellom barnehage, barneskole, ungdomsskole og ballhallen. Det er et tilbud som er åpent for alle som vil både i og etter skoletid, dog forutsatt at man følger de oppslåtte parkvettreglene, sier kultursjef Wenche Flaa Eieland. Spesielt viktig er det at de husker hjelm påpeker hun.

POPULÆRT. Jørgen Svaland på sykkel, og Jørgen Ramse Johansen (bak).

– Det var et fint prosjekt for oss, sier lærer for arbeidslivsfaggruppa Finn Kristian Hartvigsen. Vi har hatt lite å gjøre på grunn av koronaen, så dette var et kjærkomment oppdrag for oss.

– Ja det var mye, og litt hardt arbeid. Spesielt ille var det at det var snø og 10 minusgrader når vi gjorde det meste av monteringen. Det var også mange forskjellige størrelser på skruer og muttere, og ikke så lett å vite hvor de skulle, sier 8. klassingen Kristian Netland som er en av montørene.