Smak av Chile – nå kan du tre dager i uka få kjøpt Ines og Beltrans empanadas laget på Frikirka på Birkeland

CHILENSK EMPANADAS. Ines Rajos og Beltram Pizarro har bodd på Birkeland i mer enn tredve år. På kjøkkenet i Frikirka lager de den chilenske nasjonalretten, som de selger noen timer hver onsdag, torsdag og fredag.

Kjøkkenet i Birkeland Frikirke fylles med liflige dufter fra fjerne strøk tre dager i uka. Det er ekteparet Ines Rajos og Beltram Pizarro som endelig iverksetter sin drøm om å tilby chilensk mat, i form av herlige empanadas til hjembygda si.

Ekteparet kom fra Chile i 1988, og har etablert seg veldig godt i nærmiljøet. Ines har blant annet jobbet 26 år ved Birkeland barnehage, mens Beltram har kjørt buss for Birkeland Busser. De er begge fra havnebyen Val Paraiso ved Stillehavskysten.

Beltram har nå rundet 75 år, og da er det ikke lenger lov for ham å kjøre buss. Han tøyde arbeidslivet så lenge han kunne, men i høst var det altså slutt. Han stortrives med å jobbe og holde seg i aktivitet. Begge to er godt fornøyd med at de begge alltid har hatt jobb i sine tredve år i landet.

Kona har vært pensjonist i to år nå, men da også Beltram pensjonerte seg fant de fort ut at de ville satse på noe sammen. De har alltid likt å lage mat sammen, og det falt dem naturlig å tilby mat fra det chilenske kjøkken til bygdefolket. Det resulterte i en avtale med å bruke det nye kjøkkenet i frikirka noen timer onsdag, torsdag og fredag. Menyvalget falt da på deres store favoritt, og Chiles nasjonalrett empanadas. Det er kjøttdeig, løk, rosiner, egg og oliven innbakt i deig. De vil også tilby Completos, det er pølser i brød på chilensk vis med mye tilbehør som avocado, tomat, majones og chili.

– Vi måtte ha noe å gjøre, og kunne ikke gå hjemme og kjede oss. Så da var det å finne noe som begge liker og kan. Bestillingen ringes inn eller avtales på facebooksiden til Ines, tilbudet annonseres også på siden Birkeland bytte, kjøp, salg, reklamerer Ines.

De har prøvd seg på Empanadas-salg tidligere. Blant annet da en av sønnene deres skulle på skolens Polen-tur for om lag 15 år siden.

– Da fikk vi veldig mange gode tilbakemeldinger. Vi lagde 100 empanadas den gang og det forsvant med en gang, skyter Beltram inn.

Det er mye som tyder på at birkenesingene fortsatt setter pris på de chilenske smaker. Beltram og Ines startet opp i forrige uke, og leverte ut 80 empanadas på de tre dagene. For ordens skyld, bare så vi ikke tar munnen for full. De leverer ikke maten, man bestiller på facebook eller telefon, og man henter maten selv ved kjøkkenet.

– Vi betrakter det som en prøveperiode, men er kjempefornøyd med responsen så langt. Det er enkel og grei mat. Du kan også bare ta den i hånda og spise i farten, sier han.

De bor i Nordåsen Terrasse, hvor de strortrives. Forholdene i hjemlandet er bedre nå, og noen chilenere har valgt å vende tilbake. For Ines og Beltrams del, er det Norge som nå gjelder.

– Vi har to voksne sønner her, mange venner og stortrives her, sier Ines som foruten matlaging har mange andre hobbyer.

Hun maler litt, og er veldig glad i å lage pyntegjenstander. For Beltrams del dreier aktivitetene seg om å gå tur i skogen, lufte bikkja, – eller å passe på kona, skyter han inn.