Allehelgensdag – på kirkegården på Birkenes var det tent mange lys på gravene i regnværet søndag kveld

ALLEHELGENSDAG. Det var tent mange lys på gravene ved Birkenes kirke søndag kveld, sjøl om været var ufyselig.

 

Det har i dag vært en regntung søndag i bygdene våre. Men det hindra ikke at mange søkte til kirkegården ute på Birkenes, for å minnes sine kjære. Faklene lyste opp gravsteiner, om kanskje ikke riktig så mange i dette koronaåret, som tidligere år.

En del hadde lagt besøket til gravplassen i forkant av søndagskveldens minnegudstjeneste med diktlesing og musikk.

Også i kirka på Herefoss var det søndag kveld Allehelgensgudstjeneste til minne om de døde og musikk til ettertanke. I denne gudstjenesten var det også presentasjon av de lokale konfirmantene.

Både i Herefoss og på Engesland var det åpne kirker for lystenning og ettertanke lørdag kveld.

På Den norske kirkes heimeside på internett er både tradisjonen knytta til Allehelgensdagen og Halloween forklart. Her er et utdrag.

«Minnemarkeringer for de døde, er blant de eldste kristne skikkene. I oldkirken var det først og fremst martyrene, de som ble drept for sin kristentro, som ble minnet. Etter hvert som forfølgelsene av kristne sluttet, ble også andre kristne som hadde levd et spesielt forbilledlig liv minnet, og også de ble kalt helgener.

En viktig minnedag

I forbindelse med feiringen av helgenene, ble det etter hvert behov for å minnes alle kristne som er døde. Derfor er denne dagen for mange en viktig minnedag, der de minnes sine kjære. De siste tiårene er det blitt stadig mer vanlig å tenne lys på gravene, og fleste kirker har en form for minnemarkering, enten i forbindelse med hovedgudstjenesten eller som en egen minnegudstjeneste. Da sendes det ofte ut egen invitasjon til dem som har mistet noen i løpet av året som er gått.

Sammen blir disse to tradisjonene en markering av at kirkens fellesskap består både av de som lever i dag og de som er døde i det kristne håpet om evig liv.

Halloween

Kvelden før allehelgensdag har også vært en viktig dag i folketroen. På engelsk heter allehelgensaften «All hallow’s Eve», forkortet til «Halloween». I irsk keltisk tradisjon trodde man at på denne kvelden var skillet mellom vår verden og de døde svakere enn ellers, slik at de dødes sjeler kunne merkes. Fra rundt tusenårsskiftet er Halloween også blitt en folkelig, men kommersielt preget feiring i vårt land, – mye etter amerikansk forbilde. Mange menigheter har også tatt opp tradisjonen og lager arrangementer for barn og ungdom».

Både i Birkenes kirke og i kirka på Herefoss var folk samla for å minnes sine kjære døde søndag kveld.