ASTRID FURHOLT

52 år

Bor nå: Nær Marka på Tryvann, Oslo

Foreldre: Oddny og Syvert Furholt

Singel

 

Hva driver du med nå?

Jeg startet opp som selvstendig næringsdrivende nå for fullt i mai, og jobber hjemmefra, og litt fra et kontor på Billingstad. Det har vært litt todelt til nå, og jeg har holdt litt foredrag frem til covid-19 satte en stopper for den type aktivitet. Hovedjobben nå er med «forebyggende helsearbeid,» ja jeg kaller det det, da mange av mine kunder er i faresonen for livsstilssykdommer hvor hovedarbeidet mitt som veileder er å hjelpe dem til å gjøre noe med det. Jeg jobber med å hjelpe folk til en sunnere og mer aktiv livstil, gjennom å endre spisevaner og få inn mer aktivitet i hverdagen. Målet er å finne den gode balansen, ha det bra i egen kropp og få tilbake energi og overskudd. En annen del av det er også at jeg hjelper idrettsutøvere, eller vanlige folk som trener og vil ha bedre resultater. Her deler jeg også mye av egen erfaring, etter mange år med trening og ernæringsfokus. Jeg har bygget meg opp en helt unik erfaring på hvordan få alt tungt og vanskelig til å bli gjennomførbart når man gjør det på rette måten. Prinsippene mine kan fint overføres til idrett og trening for å få bedre treningsresultater. Jeg har for eksempel jobbet med toppidrettsutøvere som Vipers jentene i Kristiansand det siste året, og det har vært utrolig gøy. Innimellom har jeg også noen morsomme varianter av folk som skal på ekstreme turer, og jeg hjalp blant annet Norges yngste til å nå Seven Summits, (det høyeste fjellet på hvert av de sju kontinenter) da han skulle på Mount Everest, og inn til Antarktis for å klatre Mount Vincent, som regnes for å være de to mest krevende toppene av de sju. Da brukte han mitt opplegg, og det var utrolig morsomt å se en ung gutt lykkes med drømmen sin, og at min erfaring kom til nytte. Det har jo blitt litt nye måter å jobbe på for folk flest den siste tiden, og for meg er det et kjempepluss. Jeg bruker mye online-grupper noe som gjør at jeg når et bredt publikum i det ganske land, og alle får en til en oppfølging også, og det er veldig hyggelig å få bli kjent med masse ulike mennesker jeg aldri ville ha truffet på ellers. Og det er spennende å se hvordan man kan hjelpe folk til å gjøre gode endringer på kosthold og også undervise i hvordan få det til, samtidig som vi fokuserer på å øke aktivitetsnivået, gjennom treningsopplegg tilpasset ulike nivå. Kombinasjonen gir gode resultater. Og jeg synes jeg har funnet meg drømmejobben nå, alt jeg liker å gjøre i en og samme jobb er ikke verst, da kjennes dagene gode ut. For jeg tenker ikke at jeg skal på jobb, jeg skal bare ut å gjøre det jeg liker aller best å holde på med, og det har samtidig gitt meg en frihet til å jobbe fra mange ulike steder, og ikke være bundet til en plass. Og det passer jo en «fant» som meg godt.

Har du en hobby du er opptatt av?

Som fortalt litt over, så har hobbyene mine også nå blitt til jobben min. Trening og ernæring har jeg alltid vært opptatt av, og så er det jo det å dra på turer og ekspedisjoner som også er en av mine store interesser. Jeg trener 5-6 ganger i uka igjen nå, og det er deilig. Det ble ikke så mye trening etter at jeg kom hjem fra Sydpolen for to og et halvt år siden, da sparegrisen var på sitt slankeste og da var det bare å jobbe. Men nå er alt mye bedre og jeg trives veldig godt med livet mitt nå.

Når flytta du, og hvor bodde du her?

Jeg flyttet fra Vegusdal i 1987, men bodde to år på Birkeland, da jeg gikk videregående på Gimle i Kristiansand.

Har du bodd andre steder, etter at du flytta?

Har bodd litt rundt forbi, og da gjerne i forbindelse med utdanning. Etter handelskolen på Gimle, bodde jeg ett år på Hovden, og tok reiselivsaktiviteter på skigymnaset. Det var et herlig år med mye moro ute i snø og kulde. Deretter flyttet jeg til Tønsberg og tok idrett grunnfag på lærerskolen på Eik. Det var også et kjempefint år med masse ulike aktiviteter, og jeg fikk lært meg mange nye idretter.

Jeg flyttet så tilbake til Sørlandet igjen, først til Grimstad hvor jeg jobbet en periode før jeg flyttet til Arendal, hvor jeg tok sykepleierutdanningen min. Jobbet noen år både på sykehuset og i hjemmesykepleien i Arendal. Jeg hadde etter hvert lyst til å utdanne meg videre, og måtte da til Oslo for å ta den utdanningen, da den på det tidspunktet ikke fantes andre steder. Jeg ville bli kreftsykepleier. Under det året med utdanning ble jeg i en praksisperiode tilbudt jobb ved Ullevål. Det var en spennende jobb, og på et nyoppstartet kreftsenter. Det kunne jeg ikke si nei til, og da ble det til at jeg solgte huset mitt i Arendal og flytte permanent til Oslo. På kreftsenteret fikk jeg jobbe med og lære av mange flinke folk. Noen av dem var de beste på sine felt i Norge, og det var kjempegøy og spennende å få jobbe med dem og også være i et miljø som brant for det samme som meg selv.  Jeg jobbet der i flere år inntil jeg bestemte meg for å starte på Sydpolprosjektet mitt. Da måtte jeg jobbe litt «lettere» og fortsatte da i hjemmesykepleien i Bærum en kort periode før det ble prosjekt på fulltid i fire år. Har etter jeg kom hjem jobbet i Asker kommune og på et privat sykehjem i Asker, inntil i mai i år. Da begynte jeg å jobbe som selvstendig næringsdrivende for fullt.

Hvorfor flytta du fra heimbygda?

For å ta mer utdanning, og få jobb.

Har du noen minner fra Vegusdal?

Har mange gode minner derifra, og mange av dem er relatert til det å være med å jobbe på garden.  Helt fra jeg var liten elsket jeg å gå i fjøset og hjelpe til med dyrene, og det ble jo mange ulike oppgaver knyttet opp mot gardsdriften som vi måtte være med på.  Det har nok gitt meg en høy arbeidsmoral, og en evne til å kunne jobbe mye og lenge. Det er jo så mange timer av dagen som man kan være produktiv på, og det har jeg alltid villet utnytte. Jeg var også så heldig å vokse opp med verdens fineste bestemor Tomine, og hun har alltid vært mitt største forbilde, så tenker fortsatt ofte på henne, og er takknemlig for tiden og oppveksten min på Furholt. Jeg har også mange finne minner fra tiden da vi drev med elvepadling. Vi trente masse sammen og dro land og strand rundt på stevner. Det var en morsom periode.

Noe du satte spesielt pris på med heimbygda?

Har alltid likt meg godt i Vegusdal, og det at ikke alt var så stort passet nok meg fint da jeg bodde der. Etter at jeg flyttet har det alltid vært trivelig å komme tilbake og møte bygdefolk, så jeg føler nok enda sterkt på en tilhørighet til bygda, selv om jeg har vært lenge borte.

Noe du savna eller skulle ønska at var annerledes i Vegusdal?

Tenkte ikke så mye på det da jeg flyttet derifra, men skulle nok ønsket det hadde vært flere jobbmuligheter, da det er ei god bygd å vokse opp og bo i.

Har du fortsatt familie og venner her?

Ja begge mine foreldre, Oddny og Syvert, bor i kårboligen på Furholt, hvor min bror Arnt Olav og kona Kirsti Olga, og mine to nevøer Syvert og Baard bor. Noen få venner har jeg fortsatt her, men ikke så mange jeg har mye og ofte kontakt med lenger. Men mange er sånne man snakker lett med når man møtes, og det kjennes ut som om man ikke har vært fra hverandre så lenge allikevel.

Når besøkte du heimbygda sist?

Var nede en tur i forbindelse med noen jobb møter i Kristiansand midt i juni.