Følelsen av vår fikk en knekk denne søndagen når det begynte å snø, men det gikk heldigvis over ganske fort.
På Oggevatn bor det ei dame som funderer på så mangt. Skiftningene i naturen har en helt spesiell plass i hjertet til Birthe Lill Thorvaldsen. Hun deler noen av tankene sine med Birkenesavisas lesere.
Noe annet er at frosten på nettene hindrer en heil del utplantinger. Gradestokken viser at tomat i drivhuset er litt for tidlig. Eller at jeg er nødt til å sette ut en ovn. Derfor er de plantene som tåler minst inne fremdeles. Det er ikke problemfritt, for de har blitt store. Jeg har lurt på hvor lenge de kan holde seg oppreist der, og jeg fikk det svaret i går. De tippa ut av karmen, og måtte flytte ned på golvet. Så da blir valget ikke noe valg lengre. De må ut.
Drivhuset er klart, og jeg har tynn fin duk til å pakke dem litt inn på kveldene, eller sørge for et lite mini-drivhus inne i drivhuset for dem. Det kan ikke bli så mange flere snøbyger og veldig kalde netter, det er midten av mai. Det handler bare om å holde ut litt til. Og om å ikke falle for fristelsen til å så tomater tidlig i februar neste år. Det kommer jeg garantert til å gjøre uansett, jeg er uforbederlig på det området. Men det skal bli fint å få utsikt gjennom vinduene igjen.
Det er ei fantastisk fin tid nå. Alt spretter ut og alt blir fint og grønt. Trær og busker er i gang med blad og blomster, fuglekassene har fått leieboere. Det er utrolig koselig å se trosten komme med munnen full av makk og bli hjertelig mottatt av sultne små inni der. Det høres ut som det gjelder liv eller død sånn som de piper, og sannheten er vel at det er sånn det er også. Er det ikke noe å spise så dør fugleungene. Det er mye makk her, men det kan være et problem når de graver etter dem der hvor de små plantene har kommet ut. Jeg har måttet dekke det med fiberduk for at det skal bli noe til meg også. Det er fint å fjerne den igjen når plantene har blitt større, for ugresset gror veldig godt med den ekstra varmen som blir under duken, også.
Mai er uansett den måneden da skal, skal ikke er det jeg tenker oftest. Kan denne ut nå, er det her for tidlig? Så er det å sjekke langtidsvarselet, og håpe den beste varianten stemmer. Men ei frostnatt kan komme til først i juni, så noen sjanser må man ta. Plante noen tomater i drivhuset og se hvordan det går, og så kan resten ut hvis det går bra, Man kan ikke satse alle på en gang. Tomat, paprika, agurk, chili og gresskar, begonia og georginer og enda flere til tåler lite kulde før de får skader eller fryser heilt av. Kål, salat og mye annet trenger ikke så mye hjelp for å tåle noen minus-grader. Denne natta var det minus 4 ute, og det er like bra med salaten og gulrøttene i dag. Et vindu eller ei drivhusplante eller noe annet over der om natta, så er de like fine når de blir hjulpet fram i lyset om morgenen igjen.
Tre nye frukttrær har blitt planta nærmest mulig vegger her siste uke, og det ene er i ferd med å få blomsterknopper til å folde seg ut. Det er årets eksperiment med frukttrær, for det er vanskelig å få det til her. Det er ofte frost som ødelegger opplegget i blomstringa. Så dette blir skikkelig spennende, jeg har fått råd om de mest hardføre og satser på sørveggen. Ly for vinden og litt varmere burde gi håp om litt epler og plommer. Det blir ikke noe som helst avling om man ikke prøver, så det er bare å fortsette. Prøve forskjellige sorter, og plassering. Men aldri gi opp, man lærer noe nytt heile tida.