Satser videre med Grubben

SKISKYTER: Lars Helge Birkeland. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland satser videre utenfor landslaget, med Roger Grubben som trener.

Da kommende sesongs elitelandslag ble kunngjort mandag var ikke birkenesløperens navn med på lista.

– Det var vel ikke så uventa sånn som sesongen utvikla seg. Jeg fikk ikke resultatene jeg hadde håpa på, så jeg skjønte hvilken vei det bar, sier den tidligere landslagsløperen til Birkenesavisa.

Han understreker at han ikke er skuffa over uttaket.

– Jeg er ikke skuffa over uttaket, men jeg er skuffa over sesongen, og uttaket er en konsekvens av det. Jeg har ikke noe å klage på ved uttaket, det er greit, sier birkenesløperen.

31-åringen måtte vike plass for åtte år yngre Sturla Holm Lægreid fra Bærums skiklubb. De øvrige fem på laget er brødrene Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Vetle Sjåstad Kristiansen og Johannes Dale.

Ti sesonger på landslag

Dermed stopper Lars Helge Birkelands landslagskarrieren – foreløpig – på ti sesonger fordelt på fire på elitelandslaget og seks på utviklingslandslaget. 21 NM-medaljer, VM-gull og OL-sølv i stafett og en rekke stafettseire og topp ti-plasseringer i verdenscupen er bevis på at mollestadgutten har vært blant verdens aller beste skiskyttere de siste sesongene.

Han mangler imidlertid fortsatt den individuelle pallplassen i VM og verdenscup. Derfor har han ikke tenkt å gi seg som skiskytter på toppnivå, selv om landslagsplassen glapp.

– Jeg kommer til å satse videre i alle fall én sesong til, bekrefter Lars Helge Birkeland.

Sommer i Sirdal

Han har etablert et samarbeid med Roger Grubben og kommer til å tilbringe mye tid i Sirdal denne sommeren, der trening under veiledning av den tidligere landslagstreneren står på programmet. Og nettopp dét er en av motivasjonsfaktorene for å satse videre.

– Jeg er fortsatt motivert for å gjøre jobben på trening, og så er det motiverende å se åssen det kan gå med Roger som trener. Jeg ønsker ikke å se tilbake om ett år og angre på at jeg ikke prøvde ett år til. Det er nå jeg har sjansen. Legger jeg opp nå, er det for seint, påpeker 31-åringen.

Grubben tror Birkeland kan løfte de andre løperne i Sirdal.

– Lars Helge har masse erfaring etter mange år i verdenstoppen, og når våre løpere nå får trene sammen med ham i barmarkssesongen kommer det til å gi dem et kjempeløft. Samtidig tror jeg også vi har noe å bidra med som kan løfte Lars Helge, sier Grubben til Fædrelandsvennen.

– Hvilken forskjell kan du gjøre, spør avisa.

– Det er det vi skal finne ut av. Foreløpig har jeg gått gjennom treningen hans de siste to årene. Men det jeg er helt sikker på er at han har potensial til å løfte seg enda ett hakk sammenlignet med det han har vist på sitt beste. Det må være en målsetting sammen med å kjempe om topplasseringer i Beijing-OL, sier Grubben.

Mister stipend på 130.000

Med tapt landslagsplass ryker også 130.000 stipendkroner fra skiskytterforbundet. Lars Helge Birkeland fortviler ikke av den grunn.

– Jeg lever en billig tilværelse, og kona er jo i jobb, så det skal nok gå, ler han, men legger til at han beholder hovedsponsoren sin.

Utstyrsleverandørene har også gitt ham tommelen opp for samme serviceavtale som landslagsløperne. I tillegg vil han prøve å få med seg så mange som mulig av sine personlige sponsorer.

Nye muligheter

Dessuten gir tilværelsen utenfor landslaget ham muligheten til å skreddersy opplegget etter egne ønsker og behov.

– Der er Roger Grubben best i Norge. Han har gjort det samme for Ole Einar Bjørndalen, så han veit hva som kreves, sier Lars Helge Birkeland.

Skiskytteren har målsettinga for den kommende skiskyttersesongen klar.

– Målet er helt klart å komme meg ut i verdenscupen og være enda bedre enn jeg har vært før, fastslår han.