EM er nøkkelen

VIL TILBAKE TIL VERDENSCUPEN: – I selve konkurransen merker en ikke så mye, bortsett fra at det er mindre publikum, men en ønsker selvfølgelig å være på den største arenaen, sier Lars Helge Birkeland som for øyeblikket er degradert til IBU-cuplaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland må prestere i EM, skal han ha håp om å få gå mer verdenscup denne sesongen.

Etter at denne saken er publisert er det klart at Lars Helge Birkeland kun blir reserve til EM.

– EM blir viktig. Er jeg blant de beste norske der, så ligger jeg bra an. Men det er en god jobb som må gjøres før og underveis i EM, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

Kommentaren kommer etter at han gikk inn til 5. og 23. plass i IBU-cupen sist helg.

– Dårlig i går og OK i dag, oppsummerer Birkeland på telefon fra Martell-Val Martello søndag kveld.

Den norditalienske alpebyen var åstedet for sesongens femte runde i IBU-cupen (Europacupen). Lørdag ble det gått sprint og søndag fellesstart. For Birkeland starta sprinten på verst tenkelige vis med tre bom på første skyting.

Da hjalp det ikke så mye med fem treff av fem mulige på stående. Det endte med 23. plass, snaue ett minutt og 20 sekunder bak Endre Strømsheim som sørga for norsk seier. Sivert Guttorm Bakken på 4., Sindre Fjellheim Jorde på 5., Sindre Pettersen på 16. og Sturla Holm Lægreid på 17. plass bidro til solid norsk laginnsats.

Brakk staven

På fellesstarten gikk det bedre med både Birkeland og resten av det norske laget. Sturla Holm Lægreid kunne klatre helt til topps på seierspallen etter å ha skutt to bom på de 20 skuddene. Sindre Fjellheim Jorde og Lars Helge Birkeland skjøt én bom mer og gikk inn til 4. og 5. plass. På 6. plass fulgte Endre Strømsheim, mens Sindre Pettersen og Sivert Guttorm Bakken tok 8. og 9. plassen.

For Birkeland var det to bom på den andre liggendeserien som ødela vinnersjansene. Da han i tillegg brakk en stav og måtte gå en motbakke med bare én stav på den nest siste runden, røyk siste sjanse til å kapre en pallplass.

– Jeg ble nok litt stivere enn jeg ville blitt ellers, og så mista jeg ryggen på Roman Rees, forteller birkenesløperen, som skjøt fullt hus på første og én bom på siste stående.

Det samme gjorde Rees, som tok tredjeplassen.

Føler seg bedre

Den norditalienske alpebyen ligger på rundt 1.700 meter over havet, nok til at løperne merker høyden.

– Du må være litt mer forsiktig så du ikke stivner for tidlig, i alle fall når du ikke har noe tid til akklimatisering i forkant, som oss nordmenn, forklarer Lars Helge Birkeland.

Han synes imidlertid kroppen har respondert godt på treningsarbeidet han har lagt ned siden sesongens andre sykdomsperiode sendte ham ut av verdenscup- og VM-laget for noen uker siden.

– Jeg føler meg bedre, så jeg har absolutt trua på at det skal gå bra i de neste konkurransene, understreker han.

Første sjanse til å bevise det kommer allerede denne uka, når sjette runde i IBU-cupen går av stabelen samme sted. Så kommer EM, som starter onsdag 26. februar med 20 kilometer normalprogram.

Mesterskapet kan også bli flytta til de italienske alpene, nærmere bestemt Ridnaun, fra Otepää i Estland, hvor det ikke er snø.