Tre aktuelle steder

PLASSERING: På denne planerte tomta utenfor kommunehuset foreslås det å bygge ROP-boliger. Et annet alternativ er tomta i bakgrunnen, over veien. Disse alternativene omtales som henholdsvis A og D.

Politikerne ønsker å utrede tre tomtevalg for ROP-bygg på Birkeland.

Fire aktuelle plasseringer ble til tre da politikerne fikk planene om nytt ROP-bygg på bordet i formannskapet onsdag. Som kjent skal det bygges ny kommunal barnehage i Smedens Kjerr, og dermed må gammel bygningsmasse rives. Området huser i dag mennesker med samtidige rus- og psykiske lidelser (ROP-lidelser) og alvorlige psykiske lidelser.

– Vi kommer litt baklengs inn i en del saker. I boligstrategien til kommunen ligger det mellom 40 og 60 nye boliger som skal plasseres i tida framover. Men ingenting om hvor de skal ligge. Mitt spørsmål er om vi benytter oss av kommunens arealer på en god måte i et helhetlig bilde, spør Gunnar Høygilt (H), og legger til:

– Jeg mener det må brukes litt tid på hvordan vi bruker kommunens arealer. Nå skjer det klattvis.

Vil utsette

Han er langt fra den eneste som er lunken til å bestemme hvor et ROP-bygg skal ligge. Ole Morten Vegusdal (V) foreslår å utsette saken, men får ikke flertall. Odd Gunnar Tveit (Frp) slår fast at han håper på omkamp om barnehagen etter valget, og dermed også omkamp om ROP-bygg.

– Dette er en kjempestor sak, og en veldig viktig sak. Den krever kanskje en runde hos oss politikere. Det er vår skyld at plassering av barnehagen i lang tid ble utsatt, men dette er likevel en så stor investering som ikke er uproblematisk. Jeg er ikke komfortabel med å fatte et vedtak i dag, sier Linda Hye (Ap).

Ordfører Anders Christiansen (Ap) er ikke like overrasket over saken som ligger på bordet.

– Alt dette har vi visst ganske lenge, og vi har kjent konsekvensene. Det er ikke noe nytt som er presentert, og minst tre av disse alternativene er omtalt tidligere. Vi har ikke vært veldig flinke til å tenke gjennom ting, sier han, og legger til:

– Når vi har gjort vedtak om plassering av barnehagen, bør vi kunne gjøre vedtak om en tomt vi kan utrede til bemanna bolig. Vi kan ikke stoppe opp nå.

Flere utredninger

Til slutt blir det tre alternativ som skal utredes. Alternativ A, C og D.

–  Vi kan godt utrede flere alternativer. Dette er et nytt tilbud som skal sikre forsvarlig drift mot en brukergruppe som ikke har dette i dag. Vi har sett på tomter som har en nærhet til tjenestene, og det begynner å bli kritisk med å lande på noe, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Alle alternativene er i kort avstand til kommunehuset.

– Brukerne er allerede plassert i området, og de blir ikke noe større problem om vi gir de et nytt bygg. For meg er D og C de beste alternativene, sier Hye.