Legger skiene på hylla

STASELIG BRUDESKYSS: Brudeparet ble frakta med hest og kjerre ned til Aas skulehus, hvor Svalandsruta sto klar til å frakte dem videre.

Bytter geværet mot joggesko og giftering.

En nygift Håkon Svaland legger ski og gevær på hylla. Nå blir han trener på fulltid, og kanskje blir det satsing på løping etterhvert.

– Jeg la egentlig opp etter forrige sesong. Jeg gikk noen renn i vinter, men i hodet mitt avslutta jeg satsinga for ett år siden. Jeg hadde studier å fullføre og jobba deltid, så jeg var bare med på noen renn når jeg hadde frihelg, sier Håkon Svaland til Birkenesavisa.

25-åringen bedyrer at han fortsatt synes det er gøy å konkurrere, men har fått nok av alt treningsarbeidet og fokus på hvile.

– Det er veldig gøy å være i den bobla, men så begynte jeg vel å skjønne etter hvert hvor mye det krever å bli like god som Lars Helge og de andre, hvor utrolig mye de ofrer og legger ned av arbeid for å komme opp på det nivået. Dét klarer jeg ikke, sier eksskiskytteren fra Svaland, og legger til at han har stor beundring for klubbkameraten som faktisk har klart å nå verdenstoppen i skiskyting.

Født som skiskytter

Med to storebrødre og ei storesøster som drev med skiskyting og en far som brukte mye av fritida si som trener og leder i skiskyttergruppa i Birkenes IL, var det naturlig at Håkon også spente på seg skiene og heiv geværet på ryggen da han ble gammel nok.

Mørkluggen viste tidlig talent for både skigåing og skyting, og ikke minst strukturert treningsarbeid. Det brakte ham til norges- og verdenstoppen som junior. Sesongene som juniorløper – da han tok «en haug» med NM-medaljer og vant Norgescupen sammenlagt – kommer også høyt opp på lista når 25-åringen blir spurt om hva han regner som høydepunktene i skiskytterkarrieren.

– De siste åra som junior tok jeg lange steg, og det skjedde vanvittig mye på de stegene. Den reisa, fra jeg begynte på videregående til siste året som junior, var utrolig stort å oppleve. Den ville jeg ikke vært foruten, sier 25-åringen.

Den aller siste juniorsesongen var helt spesiell.

– Da tok jeg tre NM-gull og var en av verdens beste juniorer. Det ga en enorm inspirasjon.

GIR SEG SOM SKISKYTTER: – I hodet mitt har jeg vært ferdig ei stund, men nå ser jeg at jobbsituasjonen ikke tillater renn til vinteren, sier Håkon Svaland, her på vei ut fra standplass under NM i Holmenkollen i 2017. Nå blir han skiskyttertrener på fulltid, i Team Mesterbakeren og Sirdal ski.

Tøff overgang

Overgangen fra junior- til seniornivå er tøff for alle skiskyttere. For Håkon Svaland ble den i tøffeste laget.

– Jeg gjorde noen feil i forhold til trening og sjukdom som gjorde at ting tok veldig lang tid, og jeg kom meg aldri opp på samme nivå igjen, innrømmer svalandsgutten, som tross alt kan skilte med en rekke sterke plasseringer i norgescup og NM også som senior.

Han gjorde også en god figur med tre topp ti-plasseringer i Vinteruniversiaden («Student-OL») i 2015, men har slitt med å prestere godt nok til å nå målet om å komme ut i Europa og få gå IBU- eller verdenscup. Derfor er det åra som junior han vil huske best fra livet som aktiv skiskytter på høyt nasjonalt nivå.

– Men det største var egentlig treningshverdagen og det å kunne reise rundt, treffe folk og få lov til å drive med det en synes er gøyest på fulltid. Dét har vært veldig artig, sier Svaland til Birkenesavisa.

Vil satse på løping

Kommende vinter har han ingen egne resultatmål å jobbe mot. Det blir rart, innrømmer det tidligere skiskyttertalentet. Som trener for både Sirdal ski og Tema Mesterbakeren, hans gamle lag, vil han imidlertid ha god kontakt med skiskyttermiljøet som har gitt ham så mye. Han har heller ikke tenkt å gi seg helt med trening og konkurranser.

– Jeg må vel prøve å komme i såpass form til NM at jeg kan komme med på et stafettlag, hinter den Lillehammer-bosatte birkenesingen.

Og så vil han løpe mer.

– Jeg skal løpe Gubben i oktober, og jeg har lyst til å løpe fort. Jeg kjenner at jeg trigges av å forbedre prestasjonene, og det er jo gøy å ha et mål, påpeker 25-åringen, men legger til:

– Jeg kjenner at jeg er ganske langt unna høyt nivå i løping i dag, men drømmen er ganske sterk, så jeg har lyst til å prøve. Men om det blir neste år eller året etter der tør jeg ikke si.

VIELSE I DET FRI: Brudepar og bryllupsgjester var samla på et nyslått jorde på Svalandsheia da Tina Birkeland og Håkon Svaland ga hverandre sitt ja foran frikirkepastor Thor Harry Nordvoll.

Bryllup i naturens egen kirke

Beslutningen om å avslutte skiskytterkarrieren er imidlertid ikke den største begivenheten i Håkon Svalands liv for øyeblikket. Lørdag gifta han seg med sin Tina (Birkeland). Paret har vært sammen i fire år og har bodd sammen på Lillehammer de siste åra. V

ielsen fant sted på Svaland, i naturskjønne omgivelser på ei eng i skogen, et par lange steinkast fra Aas skulehus.

– Jeg er veldig glad i naturen og dette med tradisjoner. Å ha vielsen på et jorde som er brutt opp av mine forferde er litt symbolsk, påpeker brudgommen.

Svalandsheia var pynta til fest, med norske flagg langs veien, og på jordet var det slått et naturens eget kirkerom med hvite silkebånd flagrende fra staur og en flott bryllupsportal i bjørk. Etter vielsen ble brudeparet frakta med hest og kjerre ned til fylkesveien, hvor veteranbussen Svalandsruta sto klar til å frakte bryllupsgjestene ned til Birkeland og låvefest i Rennehaven.

Fakta: Håkon Svaland

Bosted: Lillehammer

Yrke: Tidligere skiskytter, nå trener

Meritter som skiskytter:

  • NM-gull og NM-bronse stafett senior
  • NM-gull mix-stafett senior
  • 4. og 5. plass sammenlagt i DNB Cup (Norgescupen for senior)
  • NM-gull sprint, NM-sølv fellesstart og NM-bronse normalprogram junior
  • 2 NM-gull, 2 NM-sølv og 2 NM-bronse i rulleskiskyting junior
  • Vinner, 2. og 3. plass sammenlagt i Statkraft junior cup (Norgescupen for junior)
  • To 6. plasser og en 10. plass i Vinteruniversiaden (Student-OL) i 2015
  • 32. plass junior-VM 2014