Vandretur på heia

Holtebu

Historisk vandring på Øynaheia.

Torsdag 30. mai arrangerte Birkenes Historielag vandretur på Øynaheia i Froland. Froland historielag var denne gangen invitert med. Turen startet ved Espestølveien, og om lag 40 turglade mennesker vandret i lett duskregn inn til Espestølgården. Kristen Rosåsen ledet turen, og vi ble godt tatt imot og ønsket velkommen på Espestøltunet.

Gunvor Hovseth, sokneprest i Birkenes, holdt andakt, og den gamle tramsteinen på Espestøl fungerte som talerstol. Kirketjener Oddvin ringte i medbrakt bjelle og organist Karen Ingrid fant tonene til salmene på mobilen.

Kåre Haugås, onkel til nåværende eier av Espestøl, fortalte litt fra gårdens lange historie. Det var interessant å få innblikk i slektenes gang. Mor, bestemor, oldemor og tippoldemor til Kåre hadde vokst opp og levd sine liv der. Gården ble fraflytta i 1969 og har siden den tid vært brukt som feriested.

Så gikk turen videre. Kristen Rosåsen ledet oss ned til skiløypa, og vi gikk et stykke langs den før vi tok inn på en gammel sti som gikk opp til Holtebu.

Nå var de fleste sultne og vi benket oss rundt om på stabburstrappa og på diverse benker og murer og niste og kaffe ble fortært. Det var blitt lettere i været og sluttet å regne. Praten gikk og folk koste seg.

Kristen Rosåsen har god kjennskap til Holtebu si historie, og han fortalte både fra gammel tid og fra nåtida. De siste oppsitterne på Holtebu døde barnløse. I dag er det John Willy Kaldal som eier gården.

Vandringa videre gikk på grusvei til Ørteland. Der ventet eieren, Tom Eivind Koveland, på vandringsflokken. Tom Eivind bor på Ørteland. Han bygde hus og flyttet til på nittitallet. Gården hadde da stått folketom siden brannen i 1980. Historia til Ørteland er lang og fargerik og Tom Eivind hadde mye å fortelle. Om samferdsel, det gamle veinettet gikk via Ørteland og om liv og lagnad på gården.

Naturlos Kristen Rosåsen takket for dagen og turen og ledet de sprekeste tilbake til bilene via allmannavegen. Resten kjørte med bussen.

En flott tur med vandring i lett terreng. En dyktig leder, gode historier og fornøyde mennesker.

Ragna S. Holm