Tar årene fatt

ROR: Lisa Kristjansdottir har pakket den vanntette sekken, og vender baugen mot hovedstaden i robåt.

Ror fra Grimstad til Oslo for de voldsutsatte barna.

19. mai 2019 er det 19 år siden Baneheiadrapene. Samme dag går startskuddet for det som omtales som årets viktigste rotur. Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse og et mannskap på 45 reiser på tokt for en god barndom.

Ved årene på turen mellom Grimstad og Oslo sitter blant andre Lisa Kristjansdottir fra Birkeland.

– Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere enn å jobbe for at barn ikke skal oppleve vold eller overgrep. Når vi vet at i snitt to i hver skoleklasse er utsatt, og at det som skjer i barndommen kan ødelegge for resten av livet, så er det lite som er mer meningsfullt, sier Kristjansdottir til Birkenesavisa.

Sammen med de seks robåtene er to seilskuter med på turen. På dagtid tar de med seg barnehagebarn på tokt. Pedagoger fra stiftelsen skal snakke med barna om vold og overgrep, om kropp og grenser, og om å varsle om vonde opplevelser og hemmeligheter.

Lokalvalgsprat

Det er lokalvalg til høsten, og et viktig mål med roturen er hva kommunene kan gjøre i arbeidet for en barndom uten vold og overgrep. Ada Sofie Austegard forteller at det særlig gjelder måten hjelpeapparatet fungerer på.

– Vold og overgrep rammer hardt, og det rammer hele familien. Tilbakemeldingene fra familiene som har hatt opphold på Stine Sofie Senteret, viser at det er store forskjeller i hvordan de opplever å bli ivaretatt i hjemkommunen, sier hun i en pressemelding, og legger til:

– Noen får god støtte og oppfølging – men altfor mange strever med å få oversikt, og en god og sammenhengene hjelp. Systemet svikter de volds- og overgrepsutsatte barna, og kommunene har et ansvar!

Forebygging

Austegard får støtte av Kristjansdottir, som håper at også egen kommune skal ha mer fokus på hvordan de kan bidra i arbeidet, og forteller om de tre sakene lokalpolitikerne får servert i hver havn.

– Forebygging er nøkkelen. Fødselsforberedende kurs og foreldreveiledning på helsestasjon må være tilgjengelig og kostnadsfritt for alle, og alle barnehager og skoler må sette vold og overgrep på timeplanen. Når et barn først er utsatt for vold eller overgrep, er det viktig at systemet ikke svikter. Tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn må være et helhetlig og koordinert tilbud på barnas premisser, sier Kristjansdottir.

Gnagsår og sjøsjuke

Det er ikke første gangen Ada Sofie Austegard legger ut på langtur for barna. Hun har krysset Grønland på ski, syklet Norge på langs og gått fra Trondheim til Oslo.

– Egentlig hater jeg å trene – ironisk nok. Men jeg vet at disse turene skaper viktig oppmerksomhet rundt tematikken. Det gjør det verdt det, og det er alltid gøy når vi først kommer i gang, sier hun.

Også Kristjansdottir er klar på hvorfor hun blir med på roturen fra Sørlandet til hovedstaden.

– Dette er en viktig tur, og det er derfor jeg er med! Men det blir også både spennende, morsomt og sannsynligvis litt tøft. Det er langt å ro, og mange muligheter for både gnagsår, motvind og sjøsjuke. Jeg gleder meg, sier hun.

Til Birkenesavisa forteller hun hvordan hun ble rekruttert til toktet med stiftelsen.

– Jeg har rodd innendørs i to år, og det er min kobling til prosjektet. Jeg trener i Grimstad og der har en gjeng fra stiftelsen vært å trent siden nyttår. De mente jeg var godt egnet til å hjelpe dem å komme i mål. Man sier ikke nei til noe slikt, sier hun.