Slo erkerivalen

QUIZ: NRK strekker seg langt under Klassequizen. Trioen fra Valstrand består av Daniel Isak Rugsland, Andreas Vollan og Mathilde Aamlid Trondsen.

Årets deltakere i Klassequizen kjente på nervene før NRK banket på døra.

– Jeg er litt nervøs, men det blir jo gøy. Det er spennende, og jeg har pugget litt i vinterferien, sier Mathilde Aamlid Trondsen til Birkenesavisa.

I fjor gikk det riktig så godt for Valstrand skole i NRK-konkurransen Klassequizen. Laget gikk til topps i fylket, og ble sendt til Oslo med Mollestad-eika på brystet. Før årets elever skal i ilden, forsøker lokalavisa å nøre opp under konkurranseinstinktet, og elevene svarer.

– Så lenge vi slår Engesland, så er jeg fornøyd. Det er jo det viktigste, for det er jo nærmest et lokaloppgjør hvor Engesland er nærmeste konkurrent, sier Andreas Vollan.

Ikke noe press

Elevene ved Engesland skole klarte seks av 12 riktige tidligere i år. Blant trioen på Birkeland er det visse forskjeller i hvordan elevene har forberedt seg før dette lokaloppgjøret.

– Klassequizen er som tentamen i norsk. Det går ikke an å forberede seg, sier Vollan.

– Kjenner dere på presset?

– Nei, det er vel strengt tatt ikke noe press, sier Daniel Isak Rugsland.

Bærer tung stein

Før selve quizen tas opp av journalist Håvard Raustøl, og sendes i opptak seinere på dagen, må trioen gjette vekta på en gråstein NRK-reporteren bærer med seg til de ulike skolene. Ved poenglikhet blir vekta på steinen avgjørende for hvem som utropes til fylkesvinner.

Selv ikke Raustøl vet vekta, så hvorvidt anslaget om at steinen veier 1,2 kilo er riktig, vet vi ikke. Det vi vet er resultatet på selve quizen.

– Hva er en sjakett, spør NRK-reporteren blant annet.

Varierte spørsmål

Svaret gir seg ikke av seg selv, men totalt ender trioen fra Valstrand opp på respektable åtte av 12 riktige. Vel ute på ganga etter opptaket, avsløres det at elevene likevel er langt fra fornøyd.

– Det gikk vel sånn midt på treet, sier Trondsen tappert.

– Var det vanskelige spørsmål?

– Noen var vanskelige, og det var stor variasjon, sier Vollan.

– Men dere slo i alle fall Engesland?

– Ja, det er da noe, sier Vollan resignert.