Seier for Uldal

PÅ TOPPEN: Martin Uldal på toppen av seierspallen etter søndagens norgescupsprint på Lygna, fløankert av toer peder Fekjan Solheim, Svene IL (t.v.) og treer Einar Hedegart, Inderøy IL. Fjerdemann, Trym Silsand Gerhardsen fra Tromsø skiskytterlag helt til høyre. FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe

Martin Uldal gikk helt til topps på søndagens norgescupsprint på Lygna skisenter.

Løpet var ett av to mønstringsrenn for uttak til junior-VM seinere i vinter.

– Jeg konkurrerer med ett år eldre løpere, så det er ganske vanskelig å komme med. Det blir avgjort etter Liatoppen. Da skal det tas ut en tropp på fire mann, forteller Martin Uldal og viser til andre runde i norgescupen for junior som går på Ål i Hallingdal første helga i januar.

18-åringen var Birkenes ILs bestemann da juniorene og seniorene konkurrerte om norgescuppoeng på Lygna skisenter sist helg.

Lørdag ble det gått normalprogram med fire skytinger. Søndag sto sprint med to skytinger på programmet. Etter å ha skutt litt for mange bomskudd (1-2-1-2) og tatt en 8. plass på normalen, utklasset Martin Uldal konkurrentene i 18-årsklassen på sprinten.

Overrasket

– Jeg er veldig fornøyd! Jeg gikk ut med planer om å gå et jevnt løp og ikke smelle av for mye på førsterunden, så skjøt jeg fullt hus og gikk ut med ledelse, forteller stortalentet til Birkenesavisa.

Ledelsen gjorde ham litt stressa før den stående skytinga, men juniorløperen holdt hodet kaldt, prikket inn fire fulltreffere av fem mulige, økte ledelsen og vant med 48 sekunder på andremann, Peder Fekjan Solheim fra Svene IL.

– Jeg hadde ikke regna med å være i så god form, for jeg har vært litt sjuk i det siste, men jeg har fått trent bra i sommer, så jeg tror det gjør at jeg kan henge med, sier Uldal.

Han anser imidlertid ikke sjansene for å komme med til junior-VM som særlig store.

– Da må jeg gjøre det veldig bra begge dagene på Liatoppen, understreker han. Etter dette rennet skal det tas ut fire herreløpere til 18/19-årsklassen i junior-VM som går i Osrblie i Slovakia fra 25. januar til 3. februar.

To bom

Storebror Espen, som går sin første sesong i seniorklassen, klarte ikke helt å følge opp innsatsen fra forrige norgescuprunde. Der imponerte han med en 3. plass. 21-åringen skjøt fire bom og gikk inn til en 16. plass på lørdagens normalprogram. Søndag ble det to bom og en 12. plass på sprinten.

– Jeg er litt skuffa. På normalen følte jeg meg grei i sporet, men i dag var jeg litt tom, sier førsteårssenioren til Birkenesavisa søndag kveld.

Nå reiser han hjem til Birkeland for å feire jul og trene.

NM-opplading på Birkeland

Første helga i januar er også han på plass på Liatoppen, for å gå NM sprint og fellesstart, som også teller som tredje runde i norgescupen for seniorene.

– Jeg har nok norgescuppoeng til å få gå med de beste i A-heatet på NM-fellesstarten, så da tenker jeg at alt er mulig. Skyter jeg bra, så henger jeg med lengst mulig. Kommer jeg i posisjon, så går jeg til det svartner, lover 21-åringen.

Han tror imidlertid en pallplass i NM blir i tøffeste laget.

– Det er ikke noe konkret mål, men jeg skal gå så godt jeg bare klarer, og er jeg fornøyd når jeg går over målstreken, så er jeg fornøyd uansett resultat, sier han.

7. plass

Brødrene Svaland slet med å hevde seg i toppen i seniorklassen på Lygna. Lørdag var lillebror Lars Aasheim best med en 20. plass etter tre bom på skytinga, mens Håkon skjøt dobbelt så mange bom og måtte nøye seg med en 38. plass.

Søndag fikk storebror en liten opptur på sprinten, da han traff på ni av ti skudd og gikk inn til 7. plass.

– Det var ikke rakettfart, men formmessig er det der jeg er akkurat nå, så jeg får ut maksimalt. Normalen var bare noe dritt. Da tryna jeg og ødela ei ski, forteller 25-åringen.

Lillebror Lars åpna bra på sprinten med fullt hus på den liggende skytinga, men tre bom på stående sendte ham nedover på resultatlista, til en 17. plass. Nå reiser også Svaland-brødrene hjem til Birkenes for å trene og forberede seg til norgescup og NM på Liatoppen 5. og 6. januar.

På det jevne

De øvrige Birkenes-løperne som var i sving på Lygna skisenter i helga markerte seg heller ikke blant topp ti i sine klasser. Lars Reiten gikk inn til 48. plass på normalen og 45. plass på sprinten i seniorklassen, med henholdsvis 16 og åtte treff på skytinga.

Thor Arild Aas traff på 15 av 20 skudd på normalen og seks av ti på sprinten. Det holdt til 30. og 40. plass i eldste juniorklasse (20-21 år).

Bedre gikk det med Katinka Dorothea Rayner-Battle Kleveland, som tok en 11. plass på normalen og 17. plass på sprinten i tilsvarende jenteklasse. Lørdag skjøt hun to fulle hus og bomma henholdsvis én og to ganger på de øvrige skytingene, søndag ble det én bom på hver av de to besøkene på standplass.