Uenige om barnetrygd

UENIGE: Rådmann Anne Stapnes og ordfører Ander Christiansen (Ap) er uenige om hvorvidt barnetrygd skal telle med i inntektsgrunnlaget når kommunen yter økonomisk sosialhjelp.

Strides om barnetrygda skal regnes som inntekt ved søknad om økonomisk sosialhjelp.

– Rapporter fra Bufdir forteller oss at forskjellene mellom fattig og rik øker i dette landet. Barnetrygda er universell, og den bør ikke regnes som inntekt når noen søker om økonomisk sosialhjelp, sier Linda Hye (Ap).

Tidligere i år behandlet kommunestyret satsene for økonomisk sosialhjelp, og kommunestyret ba da rådmannen tallfeste de økonomiske konsekvensene ved å ikke inkludere barnetrygd i inntektsgrunnlaget. I dag regner Birkenes, som alle andre kommuner på Sørlandet, barnetrygd som en inntekt når de vurderer om økonomisk sosialhjelp skal ytes.

Helse- og sosialsjef Bente Somdal har regnet seg fram til at det vil koste under 100.000 kroner i året for kommunen å ta ut barnetrygda fra inntektsgrunnlaget. Hun påpeker at det per i dag ikke er rom i budsjettet for å øke økonomisk sosialhjelp med et slikt beløp. Rådmannen ber politikerne fortsatt regne barnetrygd som en inntekt når det søkes om økonomisk sosialhjelp.

Over hundre barn

– Denne ordninga kan ikke være så god økonomisk at det ikke lønner seg å arbeide. Jeg støtter rådmannens forslag, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) i formannskapet.

Det får Hye til å reagere. Hun mener kommentaren er kunnskapsløs, og er ifølge eget utsagn i ferd med å hisse seg opp.

– Vi har 116 barn i vår kommune som lever i familier med vedvarende lav inntekt. Det tilsvarer mange skoleklasser, og det gjør helt vondt. Det er flåsete å si det skal lønne seg å arbeide når vi har 116 barn i denne kategorien, sier Hye, og legger til:

– Selvsagt skal det lønne seg å arbeide, men disse familiene skal også ha råd til å sende barna på fotballskole og andre fritidsaktiviteter som alle andre barn.

Partifelle, ordfører Anders Christiansen sier det slik:

– Jeg tror ikke det er noen som ønsker å gå på økonomisk sosialhjelp med vilje. De som kommer seg opp derfra er fortsatt fattige, for de blir ikke hjulpet til rikdom. Da er det merkelig om vi skal ta fra de disse pengene knytta til barnetrygda, sier han.

Individuell behandling

Arbeiderpartiet får støtte av Kristelig Folkeparti, men oppnår ikke flertall i formannskapet. Saken avgjøres endelig i kommunestyret torsdag.

– Vi har et ønske om å få inn et prinsipp nasjonalt om at barnetrygd ikke skal regnes som en inntekt i slike tilfeller. Jeg forstår poenget med at alle andre kommuner gjør noe annet, men når det er til det beste for barna kan vi vel gjøre ting annerledes, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Somdal forteller at økonomisk sosialhjelp er en kortvarig løsning, som primært ikke er tiltenkt familier med vedvarende lav inntekt.

– Det gjøres en individuell vurdering av disse sakene, og familier med vedvarende lav inntekt kan få tilskudd. Vi gir støtte til jul, til leirskole og til fritidsaktiviteter blant annet, sier hun.