Falne blader på lerrett

MALER: Brith Thomassen begynte å male på 1980-tallet, og står bak månedens bilde i Birkenes og Lillesand malerklubb.

Ser på naturen med andre øyne etter at hun begynte å male.

– Det er utrolig gøy for oss å få vist fram her på Strøget. Vi er jo en amatørklubb og da er det verdifullt med eksponering utover våre egne arrangementer. Utstillinga her og under Lillesandsdagene er flott for oss, sier Brith Thomassen til Birkenesavisa.

Kvinnen bak månedens bilde flytta til Sørlandet i 1981, og begynte å male akvarell i tiåret hvor klærne var fargerike og håret voluminøst. Siden har hun gått over til akrylmaling, og har forsøkt seg på oljemaling.

– Nå er det så lenge siden jeg har malt akvarell at jeg måtte ha begynt helt på nytt om jeg skal forsøke igjen. Oljemaling lar deg jobbe lengre med et bilde, men akrylmaling er lettere å ta med seg rundt forbi, sier Thomassen.

I løse lufta

Hun har fortsatt et vagt minne om sitt første maleri, og det minnet inkluderer et motiv som henger i løse lufta. Kunstmalere står jo fritt, men noen grunnleggende prinsipper bør kanskje ligge på plass, før man med vilje utfordrer loven om tyngdekraft.

– Jeg har gått på mange kurs og lært mange teknikker, men egentlig er det ikke så viktig i seg selv å bli bedre med årene, men form og farge er viktig. Klarer man å plassere motivene riktig blir det ofte fint, og med erfaring skjer dette nærmest ubevisst, sier hun.

Gjennom årene har hun fått mye inspirasjon gjennom Birkenes og Lillesand malerklubb. Annenhver uke møte medlemmene til malerkvelder. Ofte får de ikke malt så veldig mye.

– Men man tar alltid med seg et eller annet hjem, og det er et sosialt samhold som betyr mye for mange, sier hun.

Inspirasjon i løv

Denne månedens tema i utstillinga er blomster, og Thomassen har funnet fram nettopp noen blomster i vakre høstfarger. Etter at hun begynte å male ser hun med nye øyne på naturen.

– Ja, jeg opplever naturen på en annen måte en før. Det gjelder både høyde på fjell, og nyansene i fargene som naturen serverer oss. Sjøen ser jeg også på med nye øyne, og har innsett at havet kan være pent både når det er blikkstille og fullt av krefter, sier Thomassen.

For å male månedens bilde plukket hun med seg hjem en hel del løv om våren som inspirasjon.  Hun liker å ha konkrete motiv å hente inspirasjon fra.

– Ta havet som eksempel. Uten et motiv blir det krevende å få til en god bølge. Du kan se at noe er feil, uten at det er så lett å sette fingeren på hva som er feil, sier hun.

HØSTBLOMSTER: Månedens tema for utstillinga på Birkeland bibliotek er blomster. Brith Thomassen har malt dette motivet med blomster i høstfarger.