Satser på allsang

KIRKEKILEN: Thomas Stensvand. ARKIVFOTO: Truls E. Thonhaugen

Lørdag blir det fest og basar når Fjordbrøl runger utover Herefossfjorden.

– Selv om det her er bare én kveld med fest og basar, er det mye som skal på plass. Vi håper at folk flest setter pris på dette oppstyret som vi steller i stand på lille Herefoss, sier Thomas Stensvand til Birkenesavisa.

30.juni er det klart for et nytt Fjordbrøl i vannkanten på Herefoss for 2. gang. Det som i 2016 begynte med en idé om en liten lokal konsert med ett par band, har nå økt til en hel kveld med seks artister.

– Fjordbrøl er tiltenkt å passe for folk som er over myndighetsalder, og fra alle samfunnslag og aldersgrupper. Det eneste kravet er at alle er med på allsangen med artistene hele kvelden, sier Stensvand.

Årets artister er Torgeir & Kjendisene, Rød Mix, Prestestranna Vel Vel Vel, Arne Løland & Mekanikårane, Ole Henrik Halvorsen og Freddie Firstprize. Til sammen vil disse servere en svært variert meny av musikk fra nærmest stand-up-visesang til country og lett rock.

– Vi ser nå frem til å ta imot gjester fra både bygd og by. I 2016 var det drøyt 500 publikummere som fant veien til Herefoss på en litt kjølig kveld. Hvis ting klaffer litt bedre denne gangen, så håper vi å få besøk av enda flere, sier Stensvand.

Tar høyde for regn

Sammen med Per Arne Botn og Tom Johnsen trekker han i trådene for at Fjordbrøl skal bli en suksess. Det blir satt opp cirka 250 kvadratmeter med telt i tilfelle regn.

– Håpet er likevel at vi ikke har brukt opp det fine sommerværet før Fjordbrøl sparkes i gang. Billettsalget og praten omkring arrangementet, vitner om at det ligger til rette for en fin kveld på Herefoss sier han.

Det blir satt opp buss mellom Birkeland og Herefoss både til og fra arrangementet, for å legge til rette for å folk opp til festivalen på en grei måte.

Rød Mix er selvskrevet innslag under Fjordbrøl i og med at både arrangørene Stensvand og Botn spiller i bandet. 15. juni ga Rød Mix ut sitt sjette album, «Fredløse Staffen» og på Fjordbrøl vil man få høre et utvalg av de nye låtene for første gang i live sammenheng.

Rare fenomener

Torgeir & Kjendisene fra Moss har turnert landet i en mannsalder og har blant annet vunnet en Spellemann pris for albumet «Ei runde til».

– Musikken har høy partyfaktor og inviterer til allsang.  På Fjordbrøl skal bandet levere et «best of»-show som inneholder alle slagerne fra «Vi tar det som det kommer» som toppet Norsktoppen i 1993, via «Jippee, Jai, Jai» til, «Kyss meg bak» og «Du holder deg Solveig», sier Stensvand.

Prestestranna Vel Vel Vel kommer fra Drangedal og hadde sin mest aktive periode på 90-tallet. Etter et opphold, gjenoppstod de i 2016. Dette er ei gruppe som mest av alt er kjent for sine finurlige tekster som blant annet skildrer bygdeoriginaler og andre rare fenomener.

– En del av melodiene er hentet fra irsk folkemusikk, men all tekst blir fremført på drangedalsdialekt. Vi satser på gjenhør med blant annet «Gunnar GT», «Turnuskandidaten» og «Kjell Smirnoff», sier Stensvand.

Lokale artister

Arne Løland er Herefoss` svar på Reodor Felgen og Hank Williams. Han tar med seg noen lokale medhjelpere, og fremfører et knippe med låter fra Western Swingers og HuJei.

– Løland har lang fartstid innen norsk country og de jordnære tekstene er godt likt av mange, sier Stensvand.

Ole Henrik Halvorsen kommer også fra Herefoss, men er bosatt i Hamburg.

– Dette er bygdas store showmann! I 2016 hadde han med seg bandet til Fjordbrøl. I årets utgave tar han med seg gitaren og leverer en intimkonsert i god Ole Henrik-stil, sier Stensvand.

Freddie Firstprize gjestet GBfestivalen i 2015 og imponerte såpass at arrangørene nå gleder oss til å få ham til Herefoss også. Han har spilt hele livet og er veldig glad i blues av typen texas shuffle og rockabilly, men vandrer også innom andre genre. Freddie Firstprize avrunder kvelden på Herefoss.

TOALETT: Gjengen bak Fjordbrøl mekker i disse dager på det som blir kveldens toalettfasiliteter. FOTO: Truls E. Thonhaugen