Slagsmål etter nattbuss

Krangel på bussen førte til basketak. Nå må kvinna belage seg på fengselsopphold.

En kvinne bosatt i Birkenes er dømt til 30 dager i fengsel etter å ha havnet i klammeri med passasjerer på bussen fra Grimstad. Det var i november 2017 kvinna etter tingrettens skjønn både forstyrret den offentlige ro og orden, og gikk til angrep på en annen kvinne.

Totalt ni vitner forklarte seg da Aust-Agder tingrett behandlet saken i begynnelsen av april. Mens aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel for kvinnen, kom tingretten fram til at 30 dager holder.

Oppkonstruert forklaring

Rundt klokka 03.00 natt til søndag 12. november tok kvinna og søstera hennes nattbussen fra Grimstad. Da de senere gikk av bussen, havnet de i slagsmål med tre andre passasjerer som gikk av på samme stopp. Tingretten mener kvinna i 20-åra tok initiativ til et basketak med de tre tenåringene, som de ikke hadde noen relasjon til fra før.

Tiltalte selv mener hun ikke gikk til angrep på fornærmede, men at det var fornærmedes venner som yppa til bråk denne november-natta. Tingretten finner hennes forklaring lite troverdig, og kaller den oppkonstruert for å unndra seg straffeansvar.

Samtlige involverte i basketaket var på tidspunktet for ugjerninga påvirka av alkohol. Retten finner det hevet over enhver tvil at fornærmede kvinne ble tildelt et slag i ansiktet, og senere sparket mens hun lå nede. Retten legger til grunn at hun minst to ganger under basketaket mista bevisstheten.

Ingen så slaget

Spriket i straffeutmålinga, mellom aktors påstand og rettens avgjørelse, skyldes hvorvidt slaget og sparket kan gå under straffelovens bestemmelser om kroppsskade. Det mener ikke retten, som dømmer tiltalte for kroppskrenkelse. Retten mener også at fornærmedes tap av bevissthet like godt kan skyldes hennes inntak av alkohol, som tiltales slag. Fornærmede mistet nemlig bevisstheten etter å ha falt i bakken etter slaget.

Det er for retten usikkert om slaget skjedde med åpen eller lukket hånd, og det er heller ingen vitner som med egne øyne så selve slaget. Retten ser bort fra at det kan ha vært tiltales søster som slo og sparket fornærmede. Ifølge vitners forklaring, skal søstera samtidig med at fornærmede ble slått og sparket, selv ha slått ett av vitnene med en høyhælt sko. I sin forklaring bekrefter søstera dette.