Tradisjoner endres

DETALJER: Den siste måneden mot nasjonaldagen skal de siste detaljene finpusses. Gunnar Birkeland er klar til å heise flagget når 17. mai står for døra.

Festen flyttes og 17. maitoget skal gå en annen rute.

– Som alle bygder har vi våre tradisjoner som fungerer, og som vi ønsker å se igjen og igjen. Over tid har det vært noen ting som vi ønsker å endre, og i år gjør vi dette, sier Gunnar Birkeland.

Han har i år ledet hovedkomiteen som planlegger 17. maifeiringa på Birkeland, og forteller om et ønske om å stramme noe inn på feiringa.

– Toget har gått ganske langt uten publikum i veikanten, og det ønsket vi å gjøre noe med. Dessuten har bygda fått en fantastisk scene som må bli brukt, sier Birkeland.

Mer kompakt

Tradisjonelt har Idrettsparken vært et samlingspunkt på 17. mai på Birkeland. Nå flyttes festen til Tobias jorde midt i sentrum, og Birkeland håper folk blir med.

– Tobias jorde med den nye scenen blir sentrum for feiringa. Vi gjør også feiringa mer kompakt ved å begynne seinere på dagen. Klokka halv fire skal dagprogrammet være ferdig, og da er tanken at folk kan bruke tid med familien før folkefesten fyres i Birkeneshallen tar til, sier han.

Skoletoget vil i år gå fra Idrettsparken til Sykehjemmet, rundt Kommunehuset og ned Strøget, snu i Fritunkrysset og marsjere opp til Tobias jorde. Skoletoget starter ruta klokka 09.30 ankommer jordet klokka 10.15.

Holder på navn

– Vi oppfordrer alle kiosker til å holde åpent i sentrum. Idrettslaget skal heller ikke miste muligheten til å tjene penger, men vi håper de vil gjøre dette i sentrum, sier Birkeland.

Han forteller om en god dialog med idrettslaget og andre aktører. Det er mange miljøer som skal samles på nasjonaldagen, ikke minst 700 barn som skal gå i tog, påpeker Birkeland.

– Det blir 17. mai, og det blir tale for dagen. Jeg kan ikke slippe noen navn ennå, men det er verdt å komme. Konseptet både på dagen og kvelden er veldig bra. Det er bare å glede seg, sier han.

Spiller på lag

For hans del er det første år som leder av 17. maikomiteen, et arbeid som har pågått siden november. I løpet av den siste måneden før den store dagen skal de siste detaljene spikres.

– Særlig når vi gjør noe nytt så er de mye å tenke på. Heldigvis har vi mange flinke folk i komiteen som husker at vi må passe på en hel rekke ting, sier han, og legger til:

– Vi er helt avhengige av de ulike aktørene for å kunne skape en flott nasjonaldag. Skolene, musikkorpsene og idrettslaget må spille på lag, og det samarbeidet er på plass.