Gullrus for Birkenes-løpere

BLOMSTERSEREMONI: BIL-kvartetten Håkon Svaland (f.v.), Espen Uldal, Lars Helge Birkeland og Lars Aasheim Svaland jubler for stafettgullet under blomsterseremonien torsdag kveld. (FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

Ti treff rett ned på tredjeetappen. – Det kan ikke bli bedre, sier Lars Aasheim Svaland.

I mål var Agder-laget, med Espen Uldal på første, Lars Aasheim Svaland på andre, Håkon Svaland på tredje og Lars Helge Birkeland på fjerde etappe, 41 sekunder foran Oslo og Akershus’ 1. lag, som tok sølvet foran Hordalands 1. lag.

Det starta imidlertid ikke spesielt bra for birkenesingene. Som eneste løper måtte Espen Uldal ut i strafferunden etter første skyting. Dermed fikk han en ensom tur som sistemann i løypa fram til andre skyting. Der bomma han tre ganger, men traff på alle ekstraskuddene.

På sisterunden gikk han inn fem lag, og da han ga Lars Aasheim Svaland klappet på ryggen, var det som lag nummer 13, bare drøye minuttet bak ledende Vetle Sjåstad Christiansen på Buskeruds 1. lag.

Gikk alt han kunne

– Jeg følte meg ganske pigg, og skjøt ikke så dårlig, egentlig. På sisterunden gikk jeg alt jeg kunne, og hadde samme etappetid som Sjåstad Christiansen, så det kunne gått verre, sier Uldal fra Birkeland til Birkenesavisa.

Han hadde ikke NM-medalje i tankene da han gikk inn i varmehallen for å skifte etter veksling.

– Men jeg fulgte med på mobilen, og da jeg så at Håkon plutselig var oppe på tredjeplass, heiv jeg på meg skoa og løp ut for å få med meg sisteetappen, forteller Uldal.

Sterk tredjeetappe

Etter at Lars Aasheim Svaland hadde holdt plasseringa på andreetappen, var avstanden opp til teten fortsatt overkommelig da han sendte storebror Håkon ut på tredjeetappen.

Håkon plukka ned to ganger fem blinker på strak arm og gikk Agder/Birkenes opp på 3. plass.

– Jeg tenkte etter andreetappen at det var muligheter. Så hadde jeg ti treff rett ned, skia var bra og kroppen var okei, så da kan det jo ikke bli bedre, sier Svaland.

Suverent best

På sisteetappen feide landslagsløper Lars Helge Birkeland all motstand til side med dagens suverent beste etappetid. Det var likevel spenning helt til siste skyting, der Oslo og Akershus leda med 37 sekunder på Agder. Etter skytinga var stillinga snudd på hodet.

– Da jeg ble sendt ut på tredjeplass, følte jeg egentlig at det var langt opp til teten. Men så kom jeg inn på stående, og så at Oslo og Akershus fikk en strafferunde. Da var det bare å gi på, forteller Lars Helge Birkeland.

Og det gjorde landslagsløperen, som økte ledelsen med drøye halvminuttet på sisterunden og gikk Agder inn til NM-gull.

I lykkerus

Til enorm glede for lagkameratene.

– Det gikk en lykkerus gjennom kroppen da jeg så at det kom til å bli gull, sier Espen Uldal.

– Det var helt rått å se Lars Helge gå inn til gull. Vi var litt skjelvne alle tre som sto der og venta på ham, sier Håkon Svaland. Lillebror Lars følger opp:

– Det blir ikke så mange opplevelser av de her i løpet av et liv, så det er himla moro, rett og slett. Jeg lever på en gullrus nå, helt til jeg kommer i mål i morra, for da kommer jeg nok ned på jorda igjen, sier 22-åringen.

Legger presset på Lars Helge

Han snakker om fredagens NM-sprint på Birkebeineren skistadion. Sjøl har han ikke de største forhåpningene om NM-medalje. Det har heller ikke Espen Uldal, som håper på en plass blant de 60 beste, så han får gå lørdagens jaktstart.

Håkon Svaland sier det slik:

– Vi må nok legge medaljepresset på Lars Helge, men jeg skal i alle fall prøve. Målet er å få til en topp ti-plassering i ett av de tre gjenstående renna, da er jeg fornøyd.

Er i form

Landslagsløperen fra Mollestad ser på sin side ikke bort fra at det kan bli flere medaljer til Birkenes i løpet av NM-helga på Lillehammer.

– Det kjentes ut i dag som kroppen fungerte bra, så jeg håper det fortsetter sånn resten av helga. Da kan det bli gøy de tre siste løpa. Målet er å være i medaljekampen på alle tre, sier Lars Helge Birkeland. NM-helga på Lillehammer avslutter med fellesstart søndag.