Støtter ikke sykkelritt

STAVANGER: Tour des Fjords i Stavanger i 2016. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix

Formannskapet avviser pengestøtte til Tour Des Fjords.

– Pinlig, sier Nils Olav Eikenes (H).

Sykkelrittet Tour Des Fjords kommer til Sørlandet om et par måneder. I den forbindelse går en rekke kommuner inn med pengestøtte til arrangøren. Formannskapet i Birkenes sier nei til pengestøtte, med fem mot fire stemmer onsdag kveld.

– Jeg synes vi skal tenke grundig gjennom dette, for vi kan risikere å bli den ene kommunen som ikke vil bidra. Det er ganske trist, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) mens debatten fortsatt er i gang.

Mens administrasjonen anbefaler politikerne å si ja til en støtte på 30.000 kroner, forutsatt at rittet legges gjennom Strøget, vil Høyre øke beløpet til 50.000 kroner.

– Betaler vi bare 30.000 kroner synes jeg ikke vi kan kreve at rittet går gjennom Strøget. Betaler vi 50.000 kroner er det fortsatt lite, men jeg kan gå med på det, sier Eikenes.

Tar en feriedag

Det forslaget nikker både Christiansen og Vibeke Tobiassen (Ap) positivt til, men noen avstemning mellom 30.000 og 50.000 kroner blir det aldri. For flertallet sier nei til all støtte.

– Det er allerede bestemt at rittet skal gå gjennom bygda. Dette er et kommersielt prosjekt, og hvorfor skal vi bruke innbyggernes penger på noe slikt? Vi kan skape en folkefest uavhengig om rittet legges gjennom Strøget eller ikke, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Hele Kristelig Folkeparti står samlet i saken, og får støtte av både Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

– Jeg tror dette er god reklame for kommunen, og jeg tar nok ut en feriedag når rittet går forbi Steinsland, men jeg sier nei til å bruke skattepenger til noe slikt, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Litt smålig

Mens Torbjørn Bjorvatn (KrF) fremholder at kommunen må være nøysomme i pengebruken, påpeker Peter Ross (KrF) at det ikke er lenge siden politikerne vred seg i stolen vedrørende finansiering av leirskole. Han ser mange andre gode formål som kan få 30.000 kroner.

– Det er ikke bra å snakke kommunen ned. Vi er ikke fattige, og har penger på bok. Froland betaler 20.000 kroner og Tvedestrand 80.000 kroner, sier Eikenes.

Men det hjelper ikke, med mindre kommunestyret kommer til en annen konklusjon.

– Dette er en av begivenhetene på Sørlandet i år. Skal vi sette oss på bakbeina blir det litt smålig. Det er ingen tvil om at reklameeffekten er god av å ha rittet gjennom kommunen, sier Christiansen.