Mye å gjøre for rørleggerne i sprengkulda

RØRLEGGERERNE HAR MYE ÅR GJØRE. Ole-Johnny Mosfjell og Dag Olav Håkedal har nærmest løpt skoa av seg, da vi får en kort prat med de mandag.

Kulda har virkelig satt seg de siste dagene, og det har gjort at flere har hatt problemer med at vannet fryser i heimene sine. Frosne vannrør har gjort at det lokale rørleggerfirmaet Odd Håkedal har fått mye å gjøre de siste dagene.

Frem til helgen var det ikke meldt inn noen skader på vannsystemet hos folk, men i helgen har det rent inn med forespørsler, forteller Dag Olav Håkedal hos rørleggerfirmaet.

Da han og Ole-Johnny Mosfjell var innom BA sine lokaler mandag, hadde de ikke tid til lange praten før de måtte ut igjen på nytt oppdrag.

– Henvendelsene begynte å komme på fredagskvelden, og derfra og ut har jeg vært i jobb stort sett hele helga, kan Dag Olav fortelle oss.

– Frem til nå midt på dagen mandag har vi vært på 15 opptiningsjobber rundt i bygda, og seks jobber der vi har måtte reparere rørnettet i heimene til folk. Det har heldigvis ikke vært de største «vann-ulykkene», så vi har fått reddet det meste. Sprukne rør har vært gjennomgangen, der vi har måtte gjøre mer enn å varme opp rørene hos folk.

– Hvilke råd kan du gi folk nå i kulda, og hva må de passe på?

– Stort sett er folk flinke og gjør sine forberedelser der det er mulig. Det man ikke må finne på nå i kulda, tross dyr strøm, er å spare på strømmen. Ha varme på der det er mulig, slik at ikke rørene fryser. Det være seg både ved nytt eller eldre anlegg, forteller rørleggerne på visitten sin i avislokalet.

– Kjenner man trekk noe sted i vegger eller andre steder, kan det være lurt å isolere dette, for å unngå at det ødelegger rørene.

– Et gammelt «kjerringråd» har vært å la det være en åpen kran i huset, for å ha sirkulasjon på vannet. Men da må man huske på at det kan stoppe opp i andre enden. Da kan det skje at avløpsrørene fryser til, og da er man like langt. Skadene da, kan ofte bli enda verre og mer kostbare enn at vannet fryser i første omgang.

– Jeg var på en «skrekkjobb» i 2022 i et eldre hus, da noen hadde latt vannet renne fra kranen inne på et rom i andre etasje, for å ha sirkulasjon. Da hadde det skjedd at det frøys i avløpssystemet, og vannet kom opp igjen og frøs til is. Den gang måtte jeg bruke øks på isen, for i det hele tatt å komme meg inn på rommet hvor lekkasjen fant sted, kan Dag Olav fortelle.

Håkedal har hatt tre personer i full jobb hele mandagen. Mens de to rørleggerne var innom oss før neste oppdrag, ble Odd Olav Håkedal kalt opp til Engesland, da kulda tok tak i et hus i de indre bygder.

Det har vært bitende kaldt i flere dager. Nå ser det ut til at det skal gi seg noe fremover. Det skal fortsatt være kaldt, men prognosene viser noen røde tall «på gradestokken», allerede på torsdagen.