Trond Øyvind Gyberg sikrer nok ribbe til jul

 

Nå er det virkelig hektisk aktivitet hos den lokale slakteren på Gaupemyr. Vi har tatt en prat med driftssjef Trond Øyvind Gyberg hos Slakter Jens Eide for å se hva som skjer med ribbe, medisterkaker og pinnekjøtt før det kommer ut i butikkene.

42-åringen er født og oppvokst på Refstad vest på Mosfjellheia. Og trebarnsfaren er mer enn gjennomsnitt opptatt av kjøtt, ikke bare gjennom arbeidet, han er også lidenskapelig opptatt av jakt.

– Jeg er vokst opp på gård, og har drevet med mye jakt. I tillegg drev min bestefar Helge Repstad som gårdsslakter, så du kan trygt si jeg er vokst opp med det, sier han.

Gått gradene

– Jeg bestemte meg tidlig for yrkesvei.

Trond Øyvind har vært driftssjef hos Slakter Eide i 10-12 år, og har gått gradene i bedriften siden han begynte der som 18-åring i 1999. Som driftssjef har han en finger med i det meste som skjer ved slakteriet, alt fra slakt, skjæring, pakking og kontakt med leverandørene.

– Jeg gikk kjøttfag på Hotell- og næringsmiddelfag på Møglestu videregående, og begynte ved bedriften etter endt skolegang. De første to årene tok jeg læretiden som slakter, og fikk svennebrevet, deretter gikk jeg rett på nytt svennebrev som kjøttskjærer, sier han.

MEDISTERKAKER. Her ruller det ut en jevn strøm av medisterkaker.

– Arbeidshverdagen min går på å administrere arbeidsstokken her, men jeg er ofte inne i slakteriet og i kjøttskjæringa ved behov, forteller han, og legger til at de har en utrolig hektisk tid fra august og frem mot jul.

SLAKT. 52 storfe ble slaktet dagen i forveien. Dagen etter var alt skåret opp.

Gjennom slakteribygget på Gaupemyr går det årlig gjennom 8.000 svin, 2.500 storfe, og 15.000 små-fe som sau, lam, geit og kje. Og aller mest på høsten når alle dyr kommer inn fra beite, lammene er ferdige på fjellet og skal bli julemat. Slakter Eide henter dyr fra Agder og Telemark.

– I enkelte tilfeller må vi lengre for å hente dem. Vi jobber stadig for å få flere leverandører, sier han.

Han forteller også at de kjøper alt av elg og hjort som blir skutt.

– Det er stor etterspørsel etter det, påpeker han.

Eventyrlig vekst

Slakter Jens Eide har opplevd en eventyrlig vekst de seneste årene. Da Trond Øyvind begynte i 1999 var slakteriet nede på Tingsaker, og da var det både butikk, skjæring og slakt i ett. Da slakteriet flyttet opp til Gaupemyr i 2004 var de 15-20 ansatte. Nå har slakteriet 85 årsverk.

– Med tanke på litt ekstrapersonell i de travleste tidene, så er det nok opp mot 125 ansatte som får lønnsslipp fra oss, forteller Gyberg.


RØKT PÅ BØKEFLIS. – Vi gjør det på gamlemåten. Her blir det ikke bare dyppet i en væske. Det er viktig å få den rette røkesmaken, derfor bruker vi bøkeflis, sier Gyberg.

I fjor bygde de ut for 30 millioner kroner med ny skjærehall og ekspedisjon. Nå har de både slakt, skjæring, pølsemakeri og produksjon av pålegg her, og produserer mer enn 900 forskjellige varesorter.

– Prognosene peker rett retning. Vi har hatt en grei økning, og det ser også bra ut for neste år. Vi har knyttet til oss mange nye, både små og store leverandører. Jeg har kunder som leverer to lam og opp til 1000.

Håndverkskvalitet

– Storfe har steget 15 prosent i pris på halvannet år. Det blir spennende å se utviklinga. Mange prater ned rødt kjøtt. Det blir spennende å se salget nå før jul. Vi ser at pinnekjøtt og ribbe er dyre varer. Det blir spennende å se om kundene unner seg det.

– Fokuset er å holde håndverket og kvaliteten høyt. Tross den store veksten skal vi fortsatt være den lille lokale som leverer godt håndverk, slår han fast.

– Dyrevelferd er viktigst. Vi har kjempefokus på det. Dyra skal ha det godt hele veien. Både med tanke på inntransport og oppstalling. Mattilsynet er her hver dag. De har sin faste plass, og hvert dyr som blir slaktet og skjært her blir kontrollert minst to ganger.

Trond Øyvind styrer mot 25 år i bedriften, og gullklokke, men han er ikke den eneste som har vært i bedriften lenge.

BIRKENESINGER. Trond Øyvind er ikke eneste birkenesing ved Slakter Eide. Her sammen med Marianne Windsland som begynte på slakteriet i sommer. Etter mange år ved Coop Extra ville hun prøve noe nytt, skjønt nytt og nytt. Hun har flere års erfaring fra Slakter Øvland bak seg.

– Det er mange som har vært her i mange år. Vi har en god og fast stab. Mange fra Lillesand og Birkenes, og noe utenlandsk arbeidskraft. Det er veldig vanskelig å få tak i folk. Det er ønskelig at flere søker jobb, sier han.

Matopplevelser

Trond Øyvind hadde nylig en morsom opplevelse når han fikk være gårdsslakter under årets «Farmen»-innspilling.

– Det var spennende og gøy å være med på. Vi slaktet ei lita kvige der. Deltakerne var gode til å hjelpe til, men det var litt spesielt med kameraer overalt, innrømmer han.

– Jeg er ellers både glad i, og god til å lage mat. Men jeg jobber mye, så det er ikke alltid jeg lager maten hjemme. Men jeg er glad i å lage til noe ekstra til helgen.

GÅR UNNA. Siste tida før jul er det hektisk. Ukesproduksjonen er på 400 gris, 400 kje og 135 storfe. 100 paller med kjøttprodukter kjøres ukentlig ut fra lageret på Gaupemyr. I år har de produsert opp mot 80 tonn med ribbe og 50 tonn med pinnekjøtt. Slakterbedriften deltok nylig på NM i juleprodukter. Her fikk bedriften gull på økologisk julepølse, sølv på bayonne-skinke og bronse på pinne-kjøtt – både røkt og urøkt.

Trond Øyvind har vært i kjøttbransjens elitelag i to år, og har hatt mange fine matopplevelser der.

– Jeg har vært heldig, og har vært med på mye i jobbsammenheng. Om jeg skulle trekke frem en spesiell opplevelse, så måtte det være da vi grilla en hel okse på Karl Johan. Det var en utfordrende og spennende jobb som skapte mye oppmerksomhet. Det var en tålmodighetsprøve på 16 timer for å få helgrillet den. Når vi serverte de 220 kiloene gikk det unna på en halv time, sier han.

Ribbe til jul

Med en slik jobb er det vel rimelig å anta at det blir en del kjøttmiddager. – Hva er julemiddagen for deg?

– Julemiddagen min er ribbe, men jeg prøver også å få inn en pinnekjøttmiddag i jula. Jeg er ikke noe særlig på fisk. Jeg kan spise ribbe og pinnekjøtt flere ganger før jul. Jeg er nok også litt bortskjemt med tilgang på viltkjøtt, og kan godt finne på å ha hjortesteik midt i uka.

– Om jeg kunne spist kjøtt syv dager i uka, ja det skal du ikke se bort ifra.