Steinsland Bygdemaraton – vårens vakreste eventyr

NY DISTANSE. 10 kilometers løypa er ny av året. Birkenesinger satte sitt preg på den nye øvelsen. Deriblant Tor Olav Svaland og Anders Tveit, her i front fra start ved Buli. (Foto: Jonny Svaland)

Tradisjonen tro var det atter en gang klart for Steinsland Bygdemaraton. Det 11. i rekken. Nær 80 løpere stilte til start i det meget sjarmerende løpet i idylliske omgivelser. Starten går i tuna hos Odd Gunnar Tveit, så en runde på ganske nøyaktig 42 195 meter rundt Ogge før man ender opp i tuna igjen.

I selveste gromdistansen var det 31 løpere som stilte til start, mens det det var 21 som løp halve distansen (halvmaraton). I år ble det også løpt 10 kilometers løp, eller supersprint som Odd Gunnar velger å kalle det. Her stilte 26 løpere stilte til start i 10 km.

– Vi følte det var greit å komme med et alternativ som ikke var så langt, slik at løpene kan passe flere. 10 kilometer er litt kort igjen, men det er jo bedre enn at de ikke løper i det hele tatt, forklarer Odd Gunnar.

KLARE FOR START. Odd Gunnar Tveit og resten av startfeltet i Maratonklassen er klare for start. En gruppe hadde startet en time tidligere. Han prøver legge til rette for at alle er i mål på ganske likt klokkeslett. (Foto: Jonny Svaland)

Odd Gunnar vil gjerne sette sitt eget preg på løpet. Det mener vi absolutt han har klart, og det tyder også tilbakemeldingene Odd Gunnar har fått på.

– Jeg vet ikke om jeg akkurat har mål av å gjøre det så utrolig spesielt, men jeg vil jo gjerne gjøre det nært og personlig, slik at de skal huske det, smiler han fornøyd.

– Svalandsgubben er unik, og har sitt spesielle varemerke. Det ønsker jeg også at Steinsland Bygdemaraton skal ha. Jeg arrangerte det første gangen fordi jeg hadde en del premier liggende, siden har det ballet på seg, men hadde jeg vist hvor mye arbeid det er ville jeg nok aldri satt i gang, innrømmer han.

Årets nyvinning under Steinsland Bygdemaraton var 10 kilometers løypa, med start fra Buli og målgang oppe i tuna hos Odd Gunnar. Her markerte de lokale guttene seg godt. Tor Olav Svaland vant foran Anders Tveit og Ørjan Svaland Aas. De tre skilte seg tidlig ut og var i en klasse for seg selv. Med tidene 35.01, 36.39 og 38.15 var det langt ned til de neste utfordrerne.

ILDSJEL OG MARATONARRANGØR. Odd Gunnar Tveit arrangerte Steinsland Bygdemaraton for 11. gang. Han vant selv sin klasse med tiden 3.33.22.

I maratonklassen var det langt mellom klassene. I tillegg til initiativtager og ildsjel Odd Gunnar Tveit, var det bare Sofia Steinsland og Helge Aasli som stilte til start. Raskest av samtlige på maratondistansen var Anders Nordby med tiden 3.16.18. Odd Gunnar var ikke så langt bak og vant sin klasse med tiden 3.33.22. Noe han selv var meget godt fornøyd med.

– Jeg synes det gikk voldsomt greit. Det er bedre enn i fjor, og det er ingen lett løype slår han fast.. Vi var heldig med været og det ble et godt løpevær, kanskje litt i varmeste laget for meg, sier han.

Sannheten var nok at det for de fleste var en litt kald opplevelse, med 6 små grader og en sur vind.

NÆRMEST BLIND. Arne Olav Løvik løp sitt maraton nr. 99. Han er nærmest blind, men fikk likevel en flott naturopplevelse. (Foto: Tore Osmundsen)

Bemerkelsesverdig innsats var det også fra Arne Olav Løvik. Han tok turen fra Stavanger for å gjennomføre sitt 99. maratonløp. Som om ikke det er sterkt nok, så hører det også med til historien at han har store balanseproblemer, er døv og på det nærmeste blind. 71-åringen ble bergtatt av opplevelsen rundt Ogge.

Han la igjen følgende hilsen på sin egen facebookside etter løpet; De første 17 kilometerne var brukbare, men etter det begynte jeg å bli veldig sliten og etter hvert store smerter. De siste 25 kilometerne var brutal. Jeg kjempet enormt, og kom i mål på tiden 6.10,34. Det var det tøffeste maratonløpet jeg har løpt med mange lange motbakker – men flott natur gjennom hele løypen.

– Jeg har 5 grader synsfelt på begge øynene – blir som «tunnelsyn» på begge øynene, jeg får med meg litt, men ikke alt. Når jeg løper må jeg være veldig fokusert på veien foran meg, men jeg hadde med meg ledsagere som beskrev naturen, folkene vi møtte ved drikkestasjoner og løypen rundt. Slik får jeg med meg hva som er rundt meg og hva som skjer rundt.

Det var et flott løp! En flott bygd med et bonde-samfunn, som er noe jeg har savnet. Jeg kommer fra en liten bygd, Løvik i Sunnmøre, der de fleste naboene drev gård. For meg var det ekstra kjekt å løpe i slike omgivelser som minnet meg om det og det flotte samfunnet som er i bygder. Jeg har mange ganger hatt ønske om å oppleve Steinsland Bygdemaraton, og endelig nå hadde jeg mulighet til å delta. Løypa var flott merket med hele veien med flagg, og hver drikkestasjon var på traktorer med hyggelige folk som også tydelig gjenspeilet det fine bondesamfunnet som jeg liker så godt.

Steinsland Bygdemaraton er vårens vakreste eventyr, slår han fast, selv om han syntes at det var mye hardere å løpe 6 timer på Steinsland, enn da han løp sin beste tid i maraton på 2.34,03 i Stavanger Marathon 1984 (den gang verdensrekord for funksjonshemmede).