Jørens gamle hus skal nå selges

(Foto: DNB Eiendom)

Det gamle huset som Jøren Håkedal hadde på Myrane er nå lagt ut for salg. Innhuset ble oppført rundt 1890, og så ombygd i 1928. Uthuset ble bygd i 1921.

Eiendommen Solheim ligger tett inntil veien ned til Lillesand, og er opprinnelig utskilt fra Kvennehauen. I dag er den på 2,8 mål. På Jørens tid var den på rundt 5 mål.

(Foto: DNB Eiendom)

Bolighuset har ei grunnflate på 78 kvadratmeter, og har 3 soverom.

Det er eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DNB Eiendom som selger huset for Knut Åsmund Aamlid, Inge Johnsen og Tor Edvin Dahle.

(Foto: DNB Eiendom)

I salgsprospektet presenteres husa som renoveringsobjekt.

– Slik boligen fremstår pr. i dag mht. teknisk tilstand blir den å regne for et renoverings objekt. Uthuset/låven trenger også renovering.

Jøren (Jørgen) Håkedal var født i Tovdal, og kom til bygda sammen med foreldre og søsken før «nybyggertida» her. Faren var den kjente lekpredikanten Torstein Håkedal i Slogedalen – gjerne kalt «Hjuringen».

JØREN OG INGER HÅKEDAL. (Foto: Utlånt av Magne Haugen)

23 år gammel gifta Jøren seg med nesten jevngamle Inger Hagestad. De fikk fire barn – Kari, Anna, Tordis og Gudrun. De to yngste ble født på Solheim på Myrane.

I Birkenes bygdebok er Jøren presentert som «ein hendig og hag mann, dreiv som sjølvlært røyrleggar og murar og elles med anna slags arbeid».

Jøren var også «bademester» på Folkebadet i Fritun – i kjelleren på det gamle kommunelokalet. Han fyrte opp så vannet i de store kara var varmt, og bygdefolket fikk hold seg reine. Kona Inger hadde jobben med å holde dusjer, badekara og badstua reint.

(Foto: DNB Eiendom)

Sjøl om eiendommen på Myrane ligger tett på veien, er det et koselig tun med tuntre mellom husa. Avstanden bort til Strøget og opp til skolene er kort.

Det minker nå på disse gamle harmoniske husa på og rundt Birkeland.

Jan Olav Birkenes presenterer Solheim som «en eiendom med stort potensiale».

Prisen er satt til 1,89 millioner kroner.