Tommy jobber i Equinor – bruker ledig tid til å skape lokale arbeidsplasser

OVERVÅKER. Fra kontorlokalet ved Aanesland Fabrikker kan Tommy Gjedrem overvåke og regulere blant annet strømforbruk og lufting hos kundene sine.

Tommy Gjedrem har jobbet offshore i prosessindustrien for Equinor i 13 år. Da har han vært to uker på jobb og fire uker hjemme. Friperiodene har han brukt flittig og har bygd opp firmaet TG Elektro & Automasjon AS. Han vil fortsette å jobbe hos Equinor, men bruker gjerne tiden på å skape en, eller flere arbeidsplasser her på Birkeland.

Firmaet hans har spesialisert seg på automatisering innen industri, prosess, maskiner, landbruk og kommersielle gartneri. Fokuset er overvåking, effektivisering og reduksjon av energikostnader.

Søgnegutten som de siste ni årene har bodd i Berse Terrasse, sammen med kona Maria og deres to barn har i tillegg til erfaringen fra prosessindustrien også bakgrunn fra landbruket. 32-åringen har tidligere jobbet som avløser. Nå kombinerer han denne erfaringen, og tilbyr også skreddersydde løsninger for bønder.

– Jeg så at bøndene hadde et ønske om å optimalisere driften, forteller han.

Helautomatiske fjøs, smart og energieffektiv lufttørkningsanlegg og industriløsninger er en nisje han satser på. Men smarttavlene hans kan brukes i de fleste prosesser som har nytte av overvåking og energioptimalisering.

Tommy har blant annet skreddersydd en løsning for et gartneri på Nodeland. Han har i det tilfellet lagd en sentral styreenhet som i prinsippet kan samle informasjon fra- og styre alt fra temperatur, luftelukene, lys, gjødselblanding og så videre. Alt dette for å optimalisere driften, vekstforholdene for plantene og ikke minst strømforbruket. Det er basert på skyløsning og enkelt overvåking og styring fra mobiltelefonen eller PC.

– Vi kan installere sensorer og styresystemer på tilnærmet hva som helst, og sy det sammen i denne løsningen. Vi utvikler dessuten nye ting hele tiden. Blant annet har vi laget en ny 3D printet værstasjon som vi har store forhåpninger til, forteller Gjedrem.

STYRINGSENHET. Tommy Gjedrem ved en av styringstavlene han har bygd opp.

Den siste tids utvikling av strømprisene har tvungent frem et større fokus på energiøkonomisering, noe Tommy merker godt. Pågangen er stor, og han har mange prosjekter å involvere seg i for tiden. Nå har han akkurat flyttet inn i lokaler på Aanesland Fabrikker ved Valtjønn. Her vil han ha kontor, og et sted hvor han kan tegne, programmere og prosjektere, samt produsere styringstavlene. Foreløpig er han eneste ansatt i firmaet, men har et godt nettverk og leier inn folk ved behov. Forhåpentligvis blir det muligheter for flere ansettelser etter hvert. Han starter nå et spennende samarbeid med Smartekenergi AS.

I den forbindelse har Tommy leid lokaler på Tollnes av Knut Åsmund Aamlid, og i løpet av november vil de få inn fire store avfukteranlegg som de skal installere smartstyring på.

– På Tollnes vil vi lage en produksjonslinje for slike avfukteranlegg. Vi vil få levert anleggene og sammenstiller dette med vår smartstyring i lokalene på Tollnes. Med et avfukteranlegg trekker man ut fuktighet av bygget. Det medfører mindre bruk av energi for tørking eller oppvarming. Ved optimal styring av et slikt anlegg kan man redusere forbruket med så mye som en tredjedel til en halvering, sier han.

– Det blir en del fritid i jobben min, og dermed muligheter til å utvikle og starte noe for seg selv samtidig som man er i full jobb. Men det er ikke bare jobben min. Det er spennende, utfordrende og morsomt, og så liker jeg tanken på at det kan gjøre hverdagen lettere for noen andre. Da koster det litt mindre å bruke fritiden på det, sier Tommy entusiastisk.

– Det har vært mange arbeidstimer skrevet i sanden til nå. Mye arbeid har blitt lagt ned, men nå skjer det noe, og jeg føler jeg ligger litt i forkant med løsningene. I det hele tatt er det en utrolig spennende tid. Utviklinga stopper ikke, og det kommer stadig nye muligheter. Det er spennende reise å være med på, forteller han.