Tilskudd ved svikt i avlingene

Innen 31. oktober kan mat- og fórprodusenter søke om tilskudd ved svikt i avlingene sine, som er klimabetinga.

Våren her sør kom ganske tidlig i år, men mangla viktig regn.

Da førsteslåtten var i gang i midten av juni, meldte Norsk Landbruksrådgiving Agder om noe ujevne avlinger i fylket.

– Utgangspunktet tidlig i vår var tørke, men etter hvert er det blitt en del regn, og særlig i den vestligste delen av Agder. Både på Landvik og i Lyngdal har det vært cirka 80 millimeter regn de siste 30 dager. Inntrykket er at avlingene er litt under normalnivå på vanlig sandjord i kystnære strøk, men at de flere steder er blitt bedre enn det utsiktene midt i mai tilsa.

I motsetning til lengst nord i landet, ble også juli nedbørsfattig mange plasser her sør.

Ifølge informasjon lagt ut på Birkenes kommunes nettside, må man raskest mulig melde fra om eventuell svikt i avlingene sine.

– For å kunne søke om tilskudd ved klimabetinget avlingssvikt, må du ha meldt fra til kommunen så fort som mulig om at skade har oppstått eller vil kunne oppstå.

– Erstatning kan utbetales i de tilfeller hvor svikten er større enn 30 prosent sammenlignet med gjennomsnittsproduksjonen pr. vekstgruppe.

Maksimal erstatning er i år 750 000 kroner per vekstgruppe. Den nedre grensa for utbetaling av erstatning er 5 000 kroner.

Søknader skal sendes til kommunen, som sjekker opplysningene. Mens det er Statsforvalteren som behandler søknadene og fatter vedtak.