Avlysninger – lite igjen av årets Birkelandsdager

AVLYST. Markedsdagen "Liv på Strøget" fredag 20. august er avlyst. (Arkivfoto)

Birkelandsdagene er for mange et høydepunkt på sensommeren, med aktiviteter tre dager til endes. Det blir noen aktiviteter i år, men det aller meste er dessverre avlyst.

Både i fjor og i år ble Lillesandsdaene arrangert i nabokommunen vår. Det samme gjorde Sup & Stup sist uke. Og første helga i juli var også masse folk samlet på Fjordbrøl på Herefoss.

Birkelandsdagene består av tre dager. I normale år innledes det med markedsdag på fredag avrundet med Birkenes Sparebanks store gratiskonsert. Lørdagen dreier det seg om brukt- og delemarked på Idrettsplassen, mens det søndag vanligvis er museumsdag på Grasham.

Markedsdag avlyst

– Markedsdagen i år så vi oss dessverre nødt til å avlyse, sier Kristen Flaa i Birkenes Speidergruppe, som står som arrangør av markedsdagen.

– Det er selvfølgelig leit, og en litt tung beslutning. Vi ønsker jo gjerne at det skjer noe. Men det ble litt uoversiktlig å planlegge. Vi vet ikke helt hvilke regler vi må forholde oss til om tre uker. Vi i speidergruppa er rett og slett for få til å kunne gjennomføre arrangementet med mange smitteverntiltak. En annen ting er liten pågang fra utstillere. Det kan virke som lufta er gått litt ut av ballongen, og de sitter avventende på gjerdet foreløpig, forteller Flaa.

Satser på konsert

Birkenes Sparebank jobber på sin side fortsatt for å kunne arrangere den store gratiskonserten med Jo Nesbø og Lars Jones fra DiDerre.

– Vi jobber for å få til konsert, og for å finne gode løsninger innenfor smittevernsreglene, sier Kjetil Aamlid i Birkenes Sparebank. Vi er veldig innstilt på å få det til, og skape en god og trygg opplevelse. Planen er atskilte områder med kohorter på 500, og totalt 2000 personer. Det jobbes også med løsninger for teststasjoner, legger han til. De høster også erfaringer fra Fjordbrøl som tidligere i sommer klarte å arrangere vellykkede Fjordbrøldager. Det er vanskelig å love noe, men jeg håper og tror at vi kan få til en flott konsertopplevelse. Det er noe alle fortjener, sier Aamlid.

Brukt- og delemarkedet avlyst

Lørdagen arrangement i Idrettsparken er det som trekker mest folk, og det ble tidlig klart at det var vanskelig å kunne arrangere det på en forsvarlig måte. Men det settes inn en innsats på å få arrangert noen aktiviteter denne dagen på Tobias Jorde. Brikkene faller på plass de nærmeste dagene, men kulturleder Wenche Flaa Eieland kan fortelle litt om planene det jobbes med.

AVLYST. Brukt- og delemarkedet i Birkenesparken lørdag 21. august er avlyst. (Arkivfoto)

– Vi ønsker å få til en teaterforestilling for barna. Vi ønsker også lage litt aktivitet rundt slåtten av blomsterenga på Tobias Jorde. Etter ide fra Nils Kristen Haabesland og Inger B. Slågedal har det blitt sådd mengder av blomsterfrø der, for å skape en flott blomstereng. Denne må slås hver høst. Inger B. Slågedal og kultursjef Wenche Flaa Eieland etterlyser derfor slåttefolk som kan være med på arbeidet på gamlemåten denne lørdagen. – Vi kunne godt ha 6-7 slåttemennesker med. Noe utstyr har nok museet, men det er kanskje noen som kan stille med ljå også, sier Flaa Eieland, og ber slåttefolk ta kontakt. Bjarne Bjorvatn vil fortelle litt om Tobias Gunvaldsen, mens Nils K. Haabesland vil fortelle litt om arboretet (levende trær og busker) som er blitt opparbeidet på området. Flere opplysninger om arrangementet vil komme i tiden fremover.

Museumsdagen avlyst

Den planlagte museumsdagen søndag 22. august på Birkenes Bygdemuseum er avlyst. Vanligvis bruker det å være friluftsgudstjeneste, matsalg, utstillinger, salgsboder og aktiviteter på den avsluttende museumsdagen på Tveide.

AVLYST. Mueseumsdagen på Grasham søndag 22. august er avlyst. (Arkivfoto)

Styreleder ved museet, Sven Erik Forfang, opplyser til Birkenesavisa at de i vår hadde bestemt seg for at det skulle bli arrangement i år. Men etter at Delta-varianten av koronaviruset begynte å spre seg, så ble det tatt en avgjørelse om å avlyse årets arrangement. Ifølge Forfang skjedde dette etter en anbefaling fra Bjarne Bjorvatn. – Vi er fortsatt svært fornøyde med avgjørelsen, sier Forfang.