På Rosseland har Eirin Ravnevand og familien funnet sin idyll. Her driver de Agder Kattepensjonat

 

På Rosseland, helt sør-vest i Birkenes, har Eirin Ravnevand og mannen Espen Hauge funnet sin idyll. Huset ligger landlig til med nydelig utsikt over Eikelandsvatnet, og det yrer med dyreliv rundt dem. Dette er barndommens rike for Eirin.

Eirin er datter til Dagfinn og Bente Ravnevand. – Jeg og vokste opp like nedi her og hadde alltid et ønske om å bosette meg her i området, sier hun.

Sammen med mannen Espen fikk de oppfylt drømmen deres da de i 2005 bygde hus og flyttet inn. Så ble det mer folksomt da barna, som nå er 6, 9 og 12 år, kom som perler på ei snor.

I husstanden ellers hører det til en katt, tre sauer, fem lam og 33 høns.

Alltid likt dyr

– Jeg har alltid likt dyr, og vil gjerne ha mange av dem rundt meg, smiler hun.

Og det har hun til fulle. Foruten egne dyr har hun stadig katter på besøk. Et 20-talls katter kan til tider overnatte i det ene uthuset på eiendommen. De får den beste oppvartning, og er som hotellgjester å regne. Eirin Ravnevand driver nemlig også sitt eget kattepensjonat.

De første årene de bodde her jobbet hun på hundepensjonatet på Erkleiv, og hun så fort et behov for et pensjonat også for katter. Etter at tanken først var sådd tok det ikke så lang tid før hun var i gang. I 2008 åpnet hun dørene til Agder Kattepensjonat. Eirin har tre års bakgrunn fra Holt Landbruksskole på naturbruk, så ett år som agrotekniker ved husdyrlinja ved Søgne videregående skole. Nå i senere år tok hun også et studie i bedriftsøkonomi.

På det meste kan opptil 24 katter innlosjeres i pensjonatet. Når Birkenesavisa besøker stedet er det imidlertid kun to katter som boltrer seg i gode romslige rom ved pensjonatet.

Bom stopp

– Ja, vanligvis er det mange katter her på denne tiden, men i år ble det bom stopp 12. mars. Når koronarestriksjonene kom så rant avbestillingene for sommeren inn. Høysesongen er i skoleferien, men nå er den redusert til fellesferien ser det ut til. Jeg vil anta at jeg har mistet 250-300 overnattinger, så jeg har ofte vært glad for at det ikke er eneste inntektskilden vår, men at Espen har hatt sikker jobb som biloppretter, sier hun.

Lite fri

Hun anslår driften til å være en 40 prosent stilling.

– Det er en jobb med stor frihet, men likevel aldri fri, sier hun.

Kundene er i hovedsak fra Kristiansand, Lillesand, og Birkeland. Men hun har og faste kunder fra Bergen og Oslo. Det er noen rasekatter blant kundene, men de aller fleste er vanlige huskatter, eller gatemix om man vil, lyder det fra Eirin.

Stamkunder

– Vi har mange stamkunder her, og det er et godt tegn. Vi gjør vårt ytterste for å skape et godt hjem for dem. Det er et stort ansvar å ta vare på et kjært familiemedlem, som katten for mange er. Man må være nøye og ha alt lukket og låst. Det ville vært et mareritt om noen skulle rømme, sier hun.

Det er mange måter å ha katt på, hos noen lever den et litt perifert liv, mens for andre katteeiere er den en utrolig viktig del av livet.

– Vi mennesker har et behov for å gi omsorg, og det behovet kan katten ofte fylle. For egen del har jeg alltid hatt et nært forhold til kattene. Jeg kledde gjerne på dem fine klær og tok dem med ut i barnevogna når jeg var liten, sier hun.