Nyvalgt nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. Olav Mosfjell (21) bekjemper seksualisering og uoppnåelige skjønnhetsidealer – nå skal han skrive høringer til Stortinget

OLAV OG GULLBARBIEN. I år var over 20.000 norske ungdommer med på å stemme fram den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». I år var det bloggplattformen blogg.no. (Foto: Press, Carl-Frederic Salicath)

Olav Mosfjell har flytta til Oslo, men var heimom og satt på gutterommet på Birkeland da han ble valgt til ny nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. Han brenner spesielt for Gullbarbien, prisen som skal bekjempe seksualisering og uoppnåelige skjønnhetsidealer. I år stemte over 20.000 norske ungdommer fram den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». For få år siden var Olav elev på Valstrand. Nå skal han skriver høringer til Stortinget.

Fra 1. juli er Olav engasjert i full tid som nestleder i Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon. Han er spesielt opptatt av Gullbarbie, en kampanjepris som ble starta av Redd Barna i 2010. Med prisen ønsker de å rette oppmerksomheten mot reklame- eller mediebransjens bruk av uoppnåelige skjønnhetsidealer, unødvendig seksualisering og gammeldagse kjønnsroller i markedsføringen si. I år var over 20.000 ungdommer med på å stemme fram den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». I år var det bloggplattformen blogg.no.

Olav er oppvokst ved Strøget. Gutterommet hans har adresse Otto Nesset park. Og han er blant de mange Valstrand-elevene som har gått videre skolegang på Møglestu. Der engasjerte han seg.

– Jeg ble aktiv i partiet Rødt, og valgt til leder i Rød Ungdom i Kristiansand. 1. mai for tre år siden holdt jeg tale i byen, forteller Olav til Birkenesavisa.

Vi lurer på hvor dette engasjementet starta. – Det kommer vel mye fra familien. Mamma og pappa tilhører jo arbeiderklassen. Spesielt mamma syns det er viktig å være samfunnsinteressert. Blant anna har familien vår alltid vært mye sammen med innvandrerfamilier på Birkeland. Det er gama, sier Olav.

Og med det uttrykket for gildt, røper han at det renner mer enn rødt birkenesblod i årene hans. Mamma Tone Gerd Langelid er innvandra fra Osebru i Setesdal, om enn ikke som kvoteflyktning. Olavs pappa, Knut Mangor, er etnisk birkenesing.

Olav forteller positivt om åra på Valstrand. – Jeg likte spesielt godt norsk og samfunnsfag. Elisabeth Sandø var kontaktlæreren min. Det var hun jeg hadde i norsk. Og hun syntest alltid det var så viktig at vi var «på ballen». At vi engasjerte oss, sier Olav.

Og nettopp engasjement har Olav tatt med seg videre fra familien og skoleåra på Birkeland. I tida på Møglestu, ble han valgt til nestleder i Natur og Ungdom i Aust-Agder. Og i 2017 ble han innvalgt i landsstyret i Press.

Nå er det ei god stund siden Olav meldte seg ut av Rødt. Redd Barna er partipolitisk uavhengig, så det var naturlig å gjøre.

– Organisasjonslivet er mye gøyere. Det er så hyggelig å besøke andre. Før jul i fjor var vi hos Kristelige Folkeparti og spiste kake da FNs Barnekonvensjon fylte 25 år. Og der spiser de tydeligvis mye kake, ler Olav.

Press har 1.200 medlemmer mellom 12 og 25 år. De to siste åra har den unge mannen fra Birkeland også sittet i sentralstyret. Med dette vervet fulgte det mye reising, ikke minst ble det en del foredrag på Vestlandet. Og han har hatt et spesielt ansvar for Press sitt arbeide opp mot innvandrings- og asylpolitikk. Press er også veldig opptatt av å få senka stemmerettsalderen i Norge til 16 år.

Det var forrige helg at Olav så ble valgt til nestleder. Grunna koronaen ble landsmøtet utsatt fra april. Og det måtte skje over internett. Det var derfor han satt heime på gutterommet i Otto Nesset park da han ble valgt.

Som nestleder i Press får unge Olav nye oppgaver. – Ja, nå skal jeg i gang med å skrive høringer til Stortinget, avslutter 21-åringen.

Det er ikke så langt fra Valstrand til Stortinget.

(Foto: Privat)