Munch-inspirerte Richard Berglund maler til høstutstilling: – En normal mann i en gal verden

MALER FOR HØSTUTSTILLING: Richard Berglund har startet arbeidet med å male til sin høstutstilling. Temaet er «Tomme hus» og er en kommentar til bankinstitusjonenes betydning i samfunnet, spesielt nå i koronatiden.

– Jeg anser meg som en normal mann i en gal verden, sier Richard Berglund.

Vi treffer kunsthåndverkeren midt i Fritunkrysset, i ferd med å fullføre et maleri av Birkenes Sparebank. Grunnen til at han bruker begrepet kunsthåndverker er at han driver innen kunst, og har fagbrev som tømrer.

– Det gjør vel at jeg kan kalle meg kunsthåndverker, sier han.

– Planen er å ha en utstilling her i kommunen i løpet av høsten. Utstillingen skal hete «Tomme hus». Jeg skal male finansinstitusjoner og NAV-bygg i både Bide Birkenes og Lillesand. De er en viktig aktør i disse tider, og jeg maler dem som en kommentar til deres betydning spesielt nå i koronatiden, hvor mange av dem også har hatt begrenset tilgang, forteller Berglund.

Munch-inspirert

– Jeg er inspirert av Munch. Han er en stor helt. Jeg legger ikke skjul på det. Hva folk ser varierer. Jeg hadde nettopp besøk av en liten gutt her. Hans reaksjon var at han så en klovn, og tenkte på at det hadde vært en annerledes 17. mai, sier Berglund.

Hektisk

– Det er full fart fra morgen til kveld. Vi må få ned tempoet og snakke sammen. Løper vi etter pengene blir livet til et skrik, sier han, og retter en stor takk til byggsenteret for resirkulerbare materialer, og til banken for inspirasjon.