Birkenes kommune ønsker at egne bygg framover skal bygges i tre.
– Vi står ovenfor flere og store byggeprosjekter i årene som kommer. Birkenes kommune ønsker å ta de klimautfordringene verden står ovenfor på alvor, og vi ønsker å bidra til å innfri kravene til norske myndigheter samt å bruke fornybare ressurser i våre fremtidige byggeprosjekter, skriver kommunalsjef Halvor Nes til politikerne.
I rene ord betyr det at kommunen ønsker mer bruk av tre når framtidens kommunale bygg skal reises. Onsdag vedtok formannskapet et prinsippvedtak med en rekke målsetninger som skal sørge for at kommunale bygg blir mer bærekraftige.
Oppføring av kommunale bygg skal skje innen bærekraftige rammer med fornybare råstoffer. Dette skal sørge for minst en halvering av Co2-utslippene sammenlignet med bygg etter dagens forskriftskrav.
Bygg i kommunens regi skal alltid vurderes utført i massivtre, eller reisverk av trematerialer, og dette skal fremgå av anbudsgrunnlaget. Det skal foreligge livssyklusanalyse som grunnlag for beslutning av alle kommunens nybygg og omfattende renoveringer.
Ikke dyrere
– Kan administrasjonen dele sin vurdering av hvor mye dyrere dette blir sammenlignet med å bygge med de rimeligste materialene som er tilgjengelig? Vi må ha en kostnadskonsekvens før vi vedtar noe slikt, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).
Svaret er at lignende prosjekter viser at det ikke blir noe særlig dyrere. Lignende prosjekter viser ifølge Nes også at det er mulig å halvere klimagassutslippene knyttet til bygget ved å bygge med mer trevirke.
– Det vi egentlig gjør er å utfordre leverandørene til å tilby bygg i tre. Vi skal ikke sitte på kompetansen med å bygge i tre, men utfordre leverandørene på noe vi ønsker, sier kommunalsjefen, og legger til:
– Hvis bygget er dyrere å bygge, og dyrere å drifte vil det være ugunstig for oss. Derfor legger vi til grunn en livssykluskostnad når vi bestemmer oss for hva som skal bygges.
Godt eksempel
Flertallet av politikerne i formannskapet er positive til planene. Linda Hye (Ap) mener det er en god forlengelse av sentrumsplanen, som også sier noe om bruk av tre. Hun håper Birkenes kan bli kjent for sin innsats for tre.
– Ja, det er bra kommunen kan gå foran med et godt eksempel, sier varaordfører Anne Kari Birkeland, som nå er partiløs.
Odd Gunnar Tveit (Frp) derimot, har ikke noe til overs for å detaljstyre hva slags materialer som skal brukes i kommunale bygg.
– Jeg liker tre og arbeider selv med trevinduer, og har ikke noe til overs for plastvinduer. Det er helt greit at kommunen bygger i tre, men av og til må det kunne bygges i betong. Snakkes det om massivtre så er det fort snakk om import fra Østerrike, mens vi lokalt har sand og betongindustri, sier han.
Som saksopplysning forteller Nes at Splitkon på Åmot i Modum nå er i gang med produksjon av massivtre. Massivtre (KL-tre) er krysslimte skiver av trelameller (tre eller flere) som gir en svært stabil byggekomponent med høy stivhet og bæreevne.