Satser på sola

SOLCELLER: Svein Raen og Clint Moore installerer solcellepanelene på låvetaket. Trygve Raen bivåner det hele.

Sola, og ikke minst energien fra solstrålene er viktig for birkenesbaserte BTG.

Nå har de flyttet inn i nye lokaler i Tveide næringspark. I starten fokuserer de lokalt, men strekker seg gjerne langt over landegrensene etterhvert.

BTG ble etablert i 2015 av Arne Knudsen og Trygve Raen. Knudsen har 30 års teknisk bakgrunn, mens Raen er sivil- og samfunnsøkonom med vel 15 års erfaring innen økonomi og ledelse både nasjonalt og internasjonalt.

Selskapets mål er å bli en ledende leverandør av soldrevne gatelys og solenergiløsninger til private, bedrifter og til det offentlige.

Solceller på Spjote

Vi treffer Raen og salgsjef Dag Magne Maberg på Spjote, hvor de monterer et stort solcelleanlegg. Her har Vidar Flaa den siste tiden pusset opp gården sin, og som et ledd i dette har han gått til anskaffelse av solcelleanlegg fra BTG på låvetaket.

– På dette oppdraget har vi også tatt ansvaret for installasjonsjobben. Det er Svein Raen og Clint Moore som utfører arbeidet, sier Raen.

Her monterer de et anlegg på totalt 10 kilowatt. Tommelfingerregelen er at et anlegg her på Sørlandet, installert på solrik plass mot syd-øst, produserer rundt 1.000 kilowattimer i året per kilowatt solpanel installert.

– Et anlegg som dette bør da levere 10.000 kilowattimer i året. Vi regner med at investeringen blir tilbakebetalt på åtte til ti år. Noen deler må etterhvert byttes ut underveis, men regner vi en levetid på rundt 30 år, så vil det kunne gi deg tre til fire ganger igjen på investeringen i løpet av levetiden.

Utstyret holder i all vesentlighet, men effekten avtar noe med årene, forklarer Raen, og legger til at de også finnes støtteordninger for slike investeringer.

MONTERER PÅ TVEIDE: Dag Magne Maberg og Trygve Raen med hovedenheten på de soldrevne gatelysene.

Det grønne skiftet

– Hvorfor velger man solcelle?

– Det er en del av det grønne skiftet. Ønsket om å være miljøvennlig, samtidig som man kan spare penger. Vi ser vel også at noen synes det er gøy å produsere strømmen sin selv, og ser på det litt som en hobby, si han.

BTG begynte med solceller for tre år siden. Sol var i vinden.

– Vi hadde tenkt litt på soldrevne gatelys. De som var på markedet fungerte ikke godt nok i norske forhold. Ingen andre fikk det til å fungere tilfredsstillende. Den første fasen var dermed å finne en teknisk løsning. Neste fase var designen. Nå som vi presenterer ny løsning på lysmastene, er vi godt fornøyd med begge deler, sier han.

Det er ikke en patentert løsning. De har tenkt litt på det, men det er uansett vanskelig å sikre seg helt.

– Den viktigste beskyttelsen vil likevel alltid være konkurransedyktigheten vår, sier Raen, og legger til at service, tilgjengelighet og god oppfølging skal kjennetegne firmaet.

Mye lokalt

Med montering og salg av solceller satser de lokalt. Med samme tanke henter de materialene fra lokale leverandører. Mastene til gatelysene blir levert av Aanesland fabrikker.

– Uansett løsning, det er nå en gang solceller, og de er avhengig av sol av og til skal det fungere. Men selv med norske, til tider dårlige solforhold, har det vist seg å fungere meget godt, sier han.

Lysmastene kan klare seg uten sol i hele 20 dager, og det hele styres og overvåkes via en fjernkontroll. Her programmerer man styrken og følger hele tiden batterikapasiteten.

– Fordelen, og det man må huske på, når man velger solcelledrift, er at man slipper grøftegraving og større inngrep i naturen, sier Maberg.

Her på Birkeland har duoen fått opp noen master. Birkenes kommune har indikert at flere vil komme, blant annet vurderes dette på Tobias Jorde, forteller salgssjefen.

– Vi er et innovativt firma, og må tilpasse oss. Vi har opplevd at veien blir til underveis. Råd og innspill har gitt gode løsninger. Spesielt vil vi fremheve samarbeidet med Kristiansand kommune. De har hatt tro på produktet, og vi har fått en grei mulighet til å teste ut løsningene i praksis, og har høstet mye gode erfaringer derfra, sier han.

Nye lokaler

BTG har nå flyttet inn i det nye næringsbygget på Tveide, som er reist av Fagmaler Fred Thorsen & Sønn.

– Hvor holdt dere til før dere flyttet til Tveide næringspark?

– Vi hadde ikke noe plass, men ordnet det meste hjemmefra, sier Raen.

– Hvorfor valgte dere Birkeland?

– Hva annet skulle det kunne bli? Jeg bor jo her og er ihuga lokalpatriot. Vi vil gjerne holde til her, og vi nyttiggjør oss av lokale bedrifter om vi kan, sier han, og legger til:

– Vi er i en startfase men har mye spennende på gang. Det krever mye innsats, men vi høster etterhvert. Markedet starter her lokalt, før ferden går videre ut i Norge.

Danmark og Sverige gir og spennende muligheter, og de håper på mer aktivitet og utvidelse av arbeidsstokken etterhvert.

Nysgjerrig på solenergi

Etter besøket hører vi litt med Vidar Flaa om hvorfor han gikk til anskaffelse av solceller på Spjote.

– Foruten vind, så er det jo sol som er i vinden. Låvetaket mitt har en ideell vinkel mot sola, og jeg synes det innbød godt til å utnytte solstrålene, sier Flaa.

Han ble kjent med Raen i forbindelse med vindkraftsaken.

– Da fikk jeg litt innblikk i hva de drev med, og jeg fikk sans for prosjektene. Jeg er nysgjerrig på solenergi, og har jo et mål om å ikke betale noe mer strømregning. Huset har jordvarme og jeg bruker forholdsvis lite strøm. Men det er moro å gjøre noe som både er miljørettet og fremtidsrettet, sier Flaa.

– Hvilken inntjening regner du med?

– Det betyr ikke så mye. Ser jeg veldig langsiktig så kommer det en avkastning i fremtida. Jeg tror det blir butikk, men ikke på kort sikt, sier han.

Solcelleanlegget er bare en liten del av prosjektet Flaa har satt igang ved barndomshjemmet sitt.

– Det er gøy å få gården i orden. Jeg håper i løpet av året å få noen dyr inn i fjøset. Jeg merker at bonden i meg trer sterkere frem. Vi er opptatt av kvalitet på biler og klær, men ofte glemmer vi det når det gjelder mat. Jeg er opptatt av at også maten vår kvalitetheves, og vil gjerne produsere noe her fra gården hvor man vet at dyra har det godt og blir stelt vel med, sier Flaa.