Ny eier på gatekjøkkenet

NY EIER: Imad Ahmad Al-Ali har overtatt driften av Bab Pizza og Grill på Strøget, og nytt navn på gatekjøkkenet blir 2Bror Pizza.

Gatekjøkkenet på Strøget får seg et ansiktsløft med ny eier som akter å flytte til bygda.

Imad Ahmad Al-Ali har overtatt driften av Bab Pizza og Grill på Strøget.

En mindre ansiktsløfting venter i den nærmeste tida, men enn så lenge vil forbipasserende på Strøget kun legge merke til et nytt skilt over gatekjøkkenet. Der står det 2Bror Pizza, og gatekjøkkenet på Strøget blir andre gatekjøkkenet i Al-Alis etablerte selskap. Fra før har han et lignende sted i Voss.

Birkenesavisa treffer ham travelt opptatt i gatekjøkkenet. Mye må ordnes. Ny ovn skal inn, friskluftanlegget repareres og leilighet skal besiktiges om hverandre.

Al-Ali er bosatt på Voss men vil flytte til Birkeland så fort det lar seg gjøre.

Fra samme sted

Den nye restauratøren kjente litt til eierne fra tidligere. De kommer i likhet med ham selv fra samme by i Syria, Tal Tamir, helt nordøst i landet i den kurdiske delen. Litt tilfeldig pratet han med en kamerat i Fredrikstad. Han hadde tidligere jobbet på gatekjøkkenet på Birkeland og visste at de var interessert i å selge. Den sjansen ville gjerne Al-Ali ta.

– Jeg åpna i helga, men alt er ikke helt på plass ennå. Det som mangler nå er vel kontroll. Det er mange løse tråder som må fikses i full fart, sier han.

GOD ARBEIDSERFARING: Imad Ahmad Al-Ali hadde bred erfaring fra arbeidslivet før han overtok driften av gatekjøkkenet langs Strøget. Hans yngre nevø Aziz Turksoylu fra Os har arbeidsferie på Birkeland og får en mulighet til å få prøve seg i arbeidslivet.

Studerer

Al-Ali har studert restaurant- og matfag på Voss. En utdanning han ikke helt er ferdig med ennå.

– Jeg mangler et fag, men jeg satser alt på å få fullført opplæring i Kristiansand. Ja, det er egentlig ikke noe alternativ. Det er veldig viktig for meg å få fullført utdannelsen, så jeg må få det til her, sier han til Birkenesavisa.

Vi hører fort at Al-Ali har lært seg norsk godt.

– Ja, det så jeg tidlig at er veldig viktig. Jeg satset mye på å lære norsk og få meg en jobb. Jeg er ganske fornøyd med det muntlige, men skriftlig har jeg en del igjen å lære, sier han med et snev av vossadialekt, og legger til:

– Det er vanskelig å forstå alle dialektene. Men for oss som blir opplært i bokmål, så er det lettere å forstå folk her på Birkeland. En annen god ting med Birkeland i forhold til Voss er at det er flatere her. Jeg kommer fra flate jordbruksdistrikter, og er mer vant med det.

Elsker å stå på ski

Det har ikke hindret ham i å tilegne seg visse norske særinteresser.

– En ting jeg oppdaget på Voss var at jeg elsker å stå på ski. Jeg hadde aldri gjort det før, men tok et kurs i alpinkjøring på Voss, og nå elsker jeg det. Men jeg forstår at man vanligvis må reise litt for å få gjort det her, sier han.

Glad i å jobbe

Al-Ali reiste fra Syria i 2011, og etter tre år i Libanon havnet han på Voss. Her har han vært veldig aktiv ved siden av studiene. I to år jobbet han på Park Hotell, samtidig som han jobbet i ferskvareavdelingen på Meny og drev gatekjøkkenet.

– Jeg er fra en bondekultur, og der var det viktig å jobbe, så det sitter i meg fra oppveksten, sier han.

Syreren legger ikke skjul på å det har vært tøft å komme til et helt ukjent land, men han er takknemlig for muligheten han har fått. Her på Birkeland vil han få med seg flere ansatte. Den første ansatte er nevøen hans.

– Han er flink og dyktig, men jeg vil gjerne sette ham inn i en jobb og gjøre ham vant til å jobbe og klare seg selv, sier Al-ALi.

Optimist

Menyen på gatekjøkkenet er løselig satt. Han vil gjerne tilpasse den etter hvert som han ser hva kundene etterspør.

– Jeg har tro på kunnskapen min, men det er likevel vanskelig å vite helt hvordan dette går og hvordan vi blir mottatt. Gourmetvariantene av gatekjøkkenmat blir stadig mer populært, og jeg vil gjerne prøve å tilby smaksrike og bedre produkter. Jeg får veldig mye gode tilbakemeldinger for hamburgerne mine, sier han.