Utallige muligheter

Ungdom: – Mamma trengte en makker, og da er det jo greit å kunne stille opp, sier Jørgen Lindaas Nordby.

Sørlandets kortspillere nok en gang samlet til dyst på Birkeland.

Den årvisse bridgeturneringen i regi av den lokale bridgeklubben samlet også i år fullt hus, men det er ikke stormende jubel rundt de 39 bordene.

Det er det stor konsentrasjon for å gi de riktige meldingene, og spille kortene i riktig rekkefølge for å oppnå maksimal poengsum.

– Vi er en fin gjeng i Birkenes som samles hver tirsdag. Da kan vi være opp mot 20 spillere. Men til denne turneringen kommer det folk fra både øst og vest, og det er 78 personer eller 39 par med i år, sier Elias Dugan.

Han er for anledningen regnskapsfører, og har liten tid til å fortelle inngående om spillet. Men bridge er altså et kortspill for fire spillere, der to og to spiller som par.

Det brukes en vanlig kortstokk med 52 kort (uten jokere), der alle kort deles ut slik at hver spiller har 13 kort. Spillet i sin enkleste form er svært likt amerikaner.

Regnskapsfører: Det er mye å holde styr på med 39 par som skal spille de samme kortene.

Også for ungdom

Brigde kan spilles av både ung og gammel. Jørgen Lindaas Nordby fra Arendal er med sine 12 år, turneringens yngste.

– Du har ikke mange jevnaldrende å spille sammen med her?

– Nei, men de har jeg på internett, og så har jeg noen kamerater i Arendal og omegns juniorklubb. Og så har vi bridgeleirer og samlinger hvor jeg kan møte folk på min egen alder, sier Jørgen, som heller vil spille bridge enn å gå på ski.

For anledningen er han makkeren til mamma Pernille Lindaas, som har videreført interessen for spillet til sin sønn.

– Det er ikke så vanskelig, når man bare lærer det, sier Jørgen.

For øvrig er han ikke særlig begeistret for å bli forstyrret midt i et spill.

Rekruttering

– På 80-tallet var det faktisk en del skoler som hadde bridge som valgfag, så det er mange som kan litt om spillet. På Birkeland spiller vi på idrettshuset hver tirsdag, og det er bare å komme, sier Dugan.

– Driver dere opplæring av folk som kan ha lyst til å begynne?

– Vi holder kurs av og til, men det er nok en stund siden. Kanskje vi må arrangere et kurs igjen, for det er sikkert noen som vil lære det. Og det er en sunn hobby, for man må bruke hjernen, sier Lindaas.

Men man bør være klar over konsekvensene – etter sigende er det ikke lett å finne en effektiv kur dersom man først blir bitt av basillen.

Turneringen på Birkeland er populær i bridgekretser. Ikke minst fremheves de gode karbonadene som Anne Christine Arnesen er mester for også i år.