Oppdaget nye lyder

VINSTRA: Haukugle som sitter i en furutopp. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Haukugle er en ny hekkefugl i Birkenes.

Midtvinters kan det passe fint med litt mimring tilbake til våren og sommeren som var, blant annet til flotte opplevelser i skog og mark forbundet med kulturorienteringa.

REIR: Det er i dette treet ugla har slått reir.

Tradisjonen tro var det 2. pinsedag felles frokost for deltakerne, denne ganga på Haustarfjellet på Haveheia. Jeg bor selv på Røynås, bare en liten tur til fots unna. I finværet ble jo det hele ekstra trivelig!

På vei heim etter frokosten ble jeg oppmerksom på noen spesielle lyder fra trærne i kanten av et hogstfelt. Naturen har virkelig mye å by på, og dette hadde jeg aldri hørt før.

Stor var overraskelsen da det viste det seg at lydene kom fra ei haukugle – en art som en absolutt ikke kan forvente å finne i juni her hos oss. Det viste seg snart at den ikke var alene. Det dreide seg om et par med to så vidt flyvedyktige unger.

De oppholdt seg like ved reiret, som lå i ei hul bjørk i kanten av hogstflata. Treet hadde en sprekk i stammen, og ettersom haukugla liker å holde øye med omgivelsene mens den ruger, var dette godt tilrettelagt fra naturens side!

Haukugla hekker normalt fra nordøstlige Hedmark og nordover. Om høsten kan den legge ut på langtur for å finne mat, og noen ganger opptrer den da i bra antall i områder den normalt ikke finnes. Dette skjedde hos oss på Agder både i 2012 og i 2016. God tilgang på mus i 2016 – 2017 gjorde at en del av uglene denne ganga like godt slo seg til og hekket hos oss.

Møtet med haukuglene satte jo virkelig en ekstra spiss på kulturorienteringa for min del, og det er bare å ønske arten velkommen som ny hekkefugl i Birkenes!

 

Knut Olav Raen